Denník N

Sčítanie ľudu komplikuje pandémia a spor o otázke o druhej národnosti

Sčítanie ľudu na južnom Slovensku v roku 2011. Foto - TASR/MTI
Sčítanie ľudu na južnom Slovensku v roku 2011. Foto – TASR/MTI

Vláda schválila predĺženie časti sčítania ľudu pre pandémiu až do konca októbra. Sčítanie sa začína v polovici februára, ale časť maďarských politikov chce ešte dovtedy zmeniť otázky o národnosti.

Pandémia ovplyvní aj tohtoročné sčítanie ľudu. Vláda dospela k záveru, že vzhľadom na epidemickú situáciu by nebolo bezpečné, keby sa sčítanie konalo v pôvodnej forme od 15. februára do konca marca. Aj keď sa budeme sčítavať výlučne elektronicky, občania, ktorí nemôžu vyplniť dotazník doma, môžu požiadať o asistované sčítanie. Asistované sčítanie je možné vykonať pomocou stacionárneho asistenta v kontaktnom mieste zriadenom obcou alebo prostredníctvom mobilného asistenta doma.

Hlavná časť sčítania sa bude konať v pôvodnom termíne od 15. februára do konca marca, zmena sa týka iba asistovaného sčítania, ktoré sa bude konať od 1. apríla do konca októbra.

Vláda navrhuje asistované sčítanie posunúť, pretože sa táto forma sčítania bude týkať hlavne starších ľudí, ľudí s chronickými chorobami a znevýhodnených skupín ľudí, ktorí sú najviac ohrození aj pandémiou. Priebeh asistovaného sčítania ešte môže ovplyvniť úrad verejného zdravotníctva, ak si to bude vyžadovať epidemická situácia.

S návrhom odložiť sčítanie pre pandémiu prišlo pôvodne mimoparlamentné hnutie Spolupatričnosť, ale osvojil si ho aj poslanec za OĽaNO Juraj Gyimesi. Spolupatričnosť argumentovala tým, že asistenti, ktorí by počas sčítania navštevovali domácnosti, by mohli byť šíriteľmi vírusu. Z hľadiska menšín je obzvlášť dôležité, aby údaje zo sčítania boli presné, pretože sa na ne viaže množstvo práv a možností, zdôrazňovali.

Zmenu ešte musí odobriť parlament – vláda schválila aj návrh na skrátené legislatívne konanie.

Nie je však isté, že to bude jediná zmena, časť maďarských politikov totiž zároveň presadzuje, aby bola z dotazníka vypustená otázka o druhej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Sčítanie obyvateľov 2021

Slovensko

Teraz najčítanejšie