Denník N

Technike behu pomôže aj kvalitná stolička, problémom nemusí byť ani beh cez pätu

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Tretia časť seriálu Polmaratón. V tohtotýždennom pláne je prvýkrát viac behu ako chôdze.

Chodec Matej Tóth v knihe Odchýlka (vyšla vo vydavateľstve Denníka N) hovorí aj o správnej technike chôdze.

Olympijský víťaz pri vysvetľovaní jej dôležitosti hovorí, že ak sa mu pri rovnakom úsilí vďaka efektívnejšej technike podarí upraviť krok čo i len o centimeter, výsledný čas v cieli môže byť o celé minúty lepší.

Podobne to platí aj pri behu. Vďaka správnej bežeckej technike a efektívnejšiemu bežeckému kroku prídeme do cieľa rýchlejšie. A to aj bez pridanej námahy.

Okrem výkonu má však správna bežecká technika aj ďalší, ešte dôležitejší význam – zdravotný. Správny došľap či správne držanie tela pri behu výrazne znižujú riziko zranenia.

V tretej časti bežeckého seriálu Polmaratón sa budeme venovať technike behu. Povieme si, aké je správne držanie tela či správny došľap, a vysvetlíme si význam a dôležitosť frekvencie (kadencie) behu či práce rúk. Predstavíme si tiež cvičenia a tréningové techniky na zvýšenie efektivity behu.

Súčasťou textu je tradične aj týždenný tréningový plán pre začínajúcich bežcov, ktorí sa pripravujú na jarný polmaratón. Prvýkrát v ňom dominuje beh nad chôdzou a rovnako prvýkrát sú v ňom aj takzvané rovinky – krátke bežecké úseky, ktoré napomáhajú regeneráciu, rozvoj rýchlosti aj spomínanú bežeckú techniku.

Polmaratón vychádza každý štvrtok. Ak chcete texty dostávať aj e-mailom, aktivujte si odber témy Polmaratón.

Autor je aktívny bežec, štvornásobný majster Slovenska, reprezentant v behu na 1 500 metrov. Nie je lekársky alebo zdravotnícky školený odborník.

Ideálna technika neexistuje

Beh je pre ľudské telo prirodzený, pri modernom spôsobe života to však už dávno neplatí. Hodiny strávené v sedavej polohe oslabujú klenbu nohy či trup, čo negatívne ovplyvňuje držanie tela, a tým aj techniku behu.

Napriek tomu, že môžeme s istotou povedať, že mnoho bežcov má s technikou problém, nedokážeme zostaviť univerzálny návod, ktorý by ich doviedol k ideálu. Dôvodom je fakt, že každý máme inú stavbu tela či rôzne genetické predispozície. Odporúčania, ktoré budú pre jednu skupinu ľudí prospešné, tak môžu byť pre iných kontraproduktívne.

Sústredíme sa preto na základné pravidlá, ktorých cieľom je prevencia pred zranením aj zlepšenie výkonu.

Atletický tréner Štefan Mereš už niekoľko rokov radí okrem výkonnostných aj rekreačným bežcom. Viacerí z nich sú aj takí, ktorí dovtedy nikdy nebehali. Mereš hovorí, že ich najčastejšími problémami pri technike behu sú:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Cesta k zdraviu

Polmaratón

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie