Denník N

Hanbím sa, že som tenistka, píše Austrálčanka. Ako sa Melbourne zbavilo covidu a nahnevalo na športovcov

Melbournčania majú za sebou tvrdý 111-dňový lockdown. Foto – TASR/AP
Melbournčania majú za sebou tvrdý 111-dňový lockdown. Foto – TASR/AP

„V týchto dňoch sa hanbím, že som tenistka. Ak by sa niekto pýtal, povedzte, že som záhradníčka a upratovačka,“ napísala v pondelok na Twitteri Austrálčanka Arina Rodionovová, 169. hráčka sveta.

Dva dni predtým sa pritom tešila, že svetoví tenisti prileteli do krajiny ako každý rok: „Takmer to vyzerá, že sa veci vracajú do normálu.“

Čo sa zmenilo za dva dni? Tenisti sa presunuli do karantény a mnohí sa sťažovali na podmienky. Poštvali si tým proti sebe verejnú mienku, pretože vyzneli veľmi ignorantsky voči situácii bežných Austrálčanov.

Problematické je tento rok už to, že sa Australian Open vôbec koná. Viac ako o tenise sa totiž hovorí o zvýhodňovaní bohatých a slávnych.

Na Slovensku sa Dominika Cibulková a niektorí ďalší dali prednostne zaočkovať.

V Austrálii 1200 športovcov prednostne pustili do krajiny, zatiaľ čo 37-tisíc obyvateľov sa už niekoľko mesiacov márne snaží dostať domov.

Preferenčný prístup však uplatnili aj organizátori Australian Open medzi tenistami. Tí najlepší, najslávnejší a najbohatší sa pripravujú v lepších podmienkach v Adelaide. Ostatní v Melbourne sú na tom oveľa horšie, čo je jeden z dôvodov ich frustrácie.

Už teraz sa hovorí, že turnaj nebude férový, pretože každý nedostal rovnakú možnosť na prípravu.

Dočítate sa:

  • ako sa austrálsky štát Viktória za 111 dní úplne zbavil koronavírusu;
  • ako Austrálčan Stephen uviazol na Filipínach a nechcú ho pustiť domov za chorou mamou;
  • prečo nazval Nick Kyrgios Novaka Djokovića hlupákom;
  • ako vysvetľuje postoj hráčov Filip Polášek, ktorý je práve v Melbourne;
  • že hnev voči tenistom nebude v skutočnosti taký silný ako na internete, kde sa im bežne vyhrážajú smrťou.

Čo tenisti nepochopili

Naratív o sebeckých tenistoch je však zjednodušený. Keď vlani Austráliu trápili požiare, svetové hviezdy preukázali empatiu vo vyjadreniach aj činoch, keď vyzbierali peniaze na pomoc.

Americký tenisový novinár Ben Rothenberg z NY Times si myslí, že za nevhodnými reakciami tenistov je skôr nevedomosť.

„Nie je jasné, koľko tenistov chápe, ako sa zmenil život v Austrálii. Všetci cestujú po svete, no len niektorí sú svetaznalí. Na cestách totiž vidia len hotelovú izbu, kurty, reštauráciu pri hoteli a letisko,“ opisuje tenisový životný štýl v komentári pre The Age a ďalej sa zamýšľa: „Hráči nevedia, aký prísny lockdown prežívali Melbournčania dlhé mesiace, ani to, že tisícky Austrálčanov sa nemôžu dostať domov.“

Mnohí tenisti naozaj žijú v bubline, hoci Rothenberg trochu generalizuje. Aj medzi nimi sa našli takí, ktorí zdôrazňujú, že ich problémy sú v pandemickom svete zanedbateľné.

„Chcela by som požiadať všetkých kolegov o kooperáciu, porozumenie a empatiu voči miestnym ľuďom. Majú za sebou náročné obmedzenia, ktoré si nevybrali, ale museli ich dodržiavať. Chcela by som vás požiadať o citlivosť voči ľuďom, ktorí prišli o prácu a milovaných,“ napísala na Twitteri bieloruská tenistka Viktoria Azarenková.

„Ak nás rok 2020 niečo naučil, je to fakt, že sa na všetko treba pozerať v širších súvislostiach,“ upozorňuje Američanka Amanda Anisimová.

Novozélandský deblista Artem Sitak si zas myslí, že väčšina tenistov situáciu chápe, no do médií sa dostanú skôr negatívne správy.

Je pravda, že virálnym sa nestal Azarenkovej status, ale video, v ktorom priateľka tenistu Bernarda Tomica opisovala strasti života v karanténe: „Najhorší na karanténe je stav mojich vlasov. Neumývam si ich, to sama jednoducho nikdy nerobím. Robia to za mňa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Australian Open

Koronavírus

    Tenis

    Šport a pohyb, Svet

    Teraz najčítanejšie