Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O predpojatosti americkej polície, ktorá silou zasahuje trikrát častejšie proti ľavicovým demonštrantom než proti pravicovým

Príslušníci národnej gardy strážia americký Kapitol. Foto - TASR/AP
Príslušníci národnej gardy strážia americký Kapitol. Foto – TASR/AP

Aj medzi niektorými slovenskými konzervatívcami vládne presvedčenie, že americká ľavica je spoluzodpovedná za násilie v Kapitole 6. januára, lebo pravica sa len „bránila“ proti ľavicovým útokom na konzervatívne hodnoty. A sú presvedčení, že ľavicové demonštrácie sú násilnejšie než pravicové a že americká polícia je zaujatá v prospech ľavice.

Denník The Guardian publikoval závery monitoringu 13-tisíc demonštrácií v USA od apríla 2020 do 8. januára 2021 (dáta analyzovali výskumníci z Princetonskej univerzity), podľa ktorého americká polícia s trojnásobne vyššou pravdepodobnosťou nasadí slzný plyn, gumové projektily, obušky a podobné prostriedky proti ľavicovým demonštrantom než proti pravicovým. To aj do veľkej miery vysvetľuje, prečo polícia ustúpila bielym pravicovým útočníkom na Kapitol, hoci mnohí americkí komentátori si kládli otázku, či v prípade, že útočníkmi by boli čierni Američania, by polícia neváhala do nich strieľať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie