Denník N

Demokracia v dobrej kondícii

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ad.: Demokraciu neohrozuje samotný Igor Matovič, ale spoločenský hnev, ktorý vyvolal

Autor je vedec

Martin M. Šimečka vo svojom komentári pre Denník N vyjadril presvedčenie, že slovenská demokracia je počas vlády Igora Matoviča v dobrej kondícii a že postava súčasného premiéra nie je ohrozením demokracie na Slovensku, ale tým ohrozením je skôr hnev, ktorý Matovič vyvoláva v početných skupinách obyvateľstva.

Je to možno zvláštne, ale ja to vnímam naopak. Ešte nikdy v ponovembrovej histórii Slovenska som necítil taký strach o slobodu na Slovensku. Za touto mojou úzkosťou je v prvom rade môj rýdzo osobný pocit, kontrolka, ktorá mi začala blikať hneď, ako som osobu súčasného predsedu slovenskej vlády zaregistroval po prvý raz.

Tá istá kontrolka mi pípala už aj predtým, napríklad pri Mečiarovi, ale ozýva sa v podstate vždy, keď cítim, že mi niekto na nos vešia „bulíky“, ako sa vraví v Česku. Na Slovensku sa o takých ľuďoch hovorí, že „v ústach med, v srdci jed“. Alebo jednoducho, že klamú.

Ale to bol môj čisto súkromný dojem, na ktorý som bol viac-menej zvyknutý, takže som sa veľmi neľakal.

Určitá nedobrá predtucha sa ma však postupne zmocňovala, ako som zisťoval, že tento môj osobný pocit už nie je celkom zdieľaný v mojej, ako sa dnes vraví, „bubline“. Zneistel som.

Za Mečiara ani za Fica som nemal žiadne pochybnosti o budúcnosti demokracie na Slovensku. Všetci moji príbuzní, kamaráti, všetky autority, ktoré som rešpektoval, skrátka ľudia, ktorých mám rád, boli so mnou vždy zajedno. Na tej istej lodi. To je mimochodom lepší výraz ako „bublina“. Preto som vedel, že to „dáme“.

Za Matoviča to náhle začalo byť iné. Stará posádka sa rozpadla a ja som sa ocitol v člne. Aj keď nie sám, ale predsa len v člne. Ako nejaký vzbúrenec.

Povedal som si, že sa azda mýlim, že môj názor môže byť aj nesprávny, ale po krátkom čase sa moje predtuchy začali napĺňať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Komentáre

Teraz najčítanejšie