Denník N

Čičmany budú mať nové suveníry

Sochárka Nina Šošková a odevná dizajnérka Lenka Sršňová navrhli čičmianske suveníry, ktoré si s nimi môžete tento víkend vytvoriť priamo v Čičmanoch.
Sochárka Nina Šošková a odevná dizajnérka Lenka Sršňová navrhli čičmianske suveníry, ktoré si s nimi môžete tento víkend vytvoriť priamo v Čičmanoch.

Sochárku Ninu Šoškovú hnevalo, že v Čičmanoch, kde vyrástla, sa dajú kúpiť aj suveníry vyrobené v Číne a ľudia z nich odchádzajú trochu sklamaní. Oslovila ďalších umelcov a vznikol projekt Vytvorené na Slovensku.

„Džadoň má drevenice na košických panelákoch, moje najväčšie umelecké dielo vo verejnom priestore je šindľová strecha na našej drevenici v Čičmanoch,“ hovorí so smiechom sochárka Nina Šošková.

Samozrejme, nejde o dielo, je to obyčajná štiepaná šindľová strecha, aká by mala byť na každej z dreveníc, ktoré sú kultúrnymi pamiatkami. Presvedčiť však majiteľov, aby pri výmene strechy zvolili tradičný šindeľ namiesto plechu alebo škridiel, je už dnes umenie. Jednak preto, lebo to stojí nemalé peniaze, a navyše sa o to treba aj pravidelne starať.

Nina Šošková o tom čosi vie. V tradičnej drevenici, ktorá je dokonca kultúrnou pamiatkou v rámci obce Čičmany, vyrastala. Aj trvalo jej niekoľko rokov, kým presvedčila otca, aby jej veril a skúsil požiadať ministerstvo kultúry o dotáciu na šindľovú strechu. Jej otec má síce k drevenici vzťah, ale z praktického aj finančného hľadiska už premýšľal, že šindeľ nahradí plechom.

Po troch rokoch sa to podarilo. Jedna strecha však nerobí Čičmany. „Roky ma hnevalo, aké gýče sa ponúkajú návštevníkom v obchode so suvenírmi. Keď k nám prišli známi alebo autobusy turistov zo zahraničia a chceli si niečo vziať na pamiatku, až som sa hanbila. Tričká Maťko a Kubko so štítkom vyrobené v Číne – to je už len pravý suvenír z Čičmian,“ hovorí Nina.

V posledných rokoch sa to síce vďaka manželom Jurajovi a Mariete Kudjakovcom zmenilo, no i tak cíti, že Čičmanom čosi dlží. Spojila sa s odevnou dizajnérkou Lenkou Sršňovou, oslovili ďalších umelcov a tento víkend budú v Čičmanoch viesť tvorivé dielne. Ktokoľvek si sem môže prísť vytvoriť čičmiansky suvenír, ktorý vychádza z tradičných motívov, no 21. storočie na ňom nezanechalo až také stopy ako na magnetkách na chladničku.

Nina Šošková so šindľami. Nahradiť tradičnú strechu plechom je jednoduchšie aj lacnejšie, ale kultúrna hodnota drevenice tým klesá. Foto - Archív N.Š.
Nina Šošková so šindľami. Nahradiť tradičnú strechu plechom je jednoduchšie aj lacnejšie, ale kultúrna hodnota drevenice tým klesá. Foto – Archív N. Š.

O pôvodné chalupy, akých je v Čičmanoch už málo, sa treba pravidelne starať. Veľa tam takých už nezostalo.
O pôvodné chalupy, akých je v Čičmanoch už málo, sa treba pravidelne starať. Veľa tam takých už nezostalo.

Videl ich každý, ale to ešte nič neznamená

„Je to pilotná dielňa, ktorá je súčasťou dlhodobého projektu. Dali sme mu s Lenkou Sršňovou názov Vytvorené na Slovensku a rady by sme podobným spôsobom v budúcich rokoch putovali po iných miestach Slovenska, ktoré sú niečím výnimočné,“ vysvetľuje Nina Šošková. O rok plánujú s dielňou ísť na Liptov, potom na Oravu alebo do Detvy.

Že budú prvé práve Čičmany, bolo jasné od začiatku. „Mám k nim naozaj silný vzťah, no trochu ma hnevá, ako sa dnes o nich hovorí. Každý má pocit, že sú už príliš sprofanované. Čičmianske vzory už predsa boli všade, na olympiáde aj na Expe. Na situácii, ktorá je v Čičmanoch, to však nič nemení,“ hovorí.

Veľa ľudí si podľa nej neuvedomuje, že pred dvoma rokmi sa do zoznamu Unesco nedostala obec Čičmany, ale len ich vzory. V dedine, ktorej dal urbanistický plán Dušan Jurkovič, no ktorá počas minulého storočia dvakrát vyhorela, je dnes už asi iba pár pôvodných zachovaných dreveníc a ďalších objektov, ktoré sú kultúrnymi pamiatkami obce, ostatné sú na pokraji zničenia alebo už neexistujú.

„Aj chalupy, ktoré sú alebo by mohli byť zapísané v pamiatkovej rezervácii, si dnes mnohí noví majitelia prerábajú na módne víkendové domy so satelitmi na strechách a mnoho turistov odchádza z Čičmian sklamaných,“ dodáva.

Ona na obnovu pôvodnej strechy pomohla otcovi napísať žiadosť o dotáciu, priznáva však, že to trvalo veľa času a stálo veľa administratívnej námahy aj peňazí. „Človek na to potrebuje množstvo posudkov a povolení. Ak by to mal robiť otec sám alebo niekto, kto pre to nemá odhodlanie, iste by to skoro zabalil,“ hovorí Nina. Ich dotáciu schválili až na tretíkrát, dnes je už strecha konečne hotová.

Nina Šošková s Lenkou Sršňovou navrhli rôzne suveníry, ktoré si záujemci môžu podľa vlastného nápadu dotvoriť počas víkendu v Čičmanoch.
Nina Šošková s Lenkou Sršňovou navrhli rôzne suveníry, ktoré si záujemcovia môžu podľa vlastného nápadu dotvoriť počas víkendu v Čičmanoch.

Do dielní sa treba vopred prihlásiť – všetky informácie nájdete na stránke projektu Vytvorené na Slovensku.
Do dielní sa treba vopred prihlásiť – všetky informácie nájdete na stránke projektu Vytvorené na Slovensku.

Okrem hračiek, tričiek či brošní, si môžete vytvoriť napríklad aj kľúčenku s čičmianskymi vzormi.
Okrem hračiek, tričiek či brošní si môžete vytvoriť napríklad aj kľúčenku s čičmianskymi vzormi.

Vytvorte si vlastný suvenír

Väčšina pôvodných obyvateľov už v Čičmanoch nežije, keď vraj cez týždeň idete do krčmy a starostka zhasne, nevidíte si na špičku nosa. „Obec sa tiež snaží, no kultúru sem prináša najmä Juraj Kudjak s manželkou Marietou. Bez nich by dnes Čičmany vyzerali inak, než vyzerajú,“ hovorí Nina.

Iste, nezabudli by sme na ne, akoby sa to dalo. Otázka len je, čo presne by sme si pamätali. „Mnoho ľudí si napríklad myslí, že typické čičmianske mozaiky na fasádach dreveníc sú veľmi staré, alebo majú mylné domnienky o tom, ako vlastne vznikli. Fakt je, že Čičmancom vlhli drevenice od zeme, začali ich preto odspodu natierať vápnom, ktoré ich chránilo aj proti škodcom. Natierali ich aj okolo dverí a okien a z vápna, čo zvýšilo, začali robiť vzory podľa toho, čo mali okolo seba – slepačie stopy, baranie rohy, tradičné srdiečka.“

Teraz nájdete v Čičmanoch múzeum v najväčšej zachovanej drevenici aj ukážku života rodín v ďalšej zo zachovaných dreveníc. Okrem obchodu so suvenírmi a kaviarne by však nebolo kam ísť, ak by tu Juraj Kudjak neotvoril aj Ľudovo-umelecké Čičmany – dvor, v ktorom ponúka autentickú atmosféru aj trochu iné suveníry – ručne robené výrobky z dreva či výšivky.

„My počas víkendových dielní prinesieme polosuveníry – akési polotovary, ktoré sme navrhli a vyrobili spolu s Lenkou Sršňovou. Držíme sa pritom tradičných vzorov a motívov, ktoré mali dokonca svoje veľmi vtipné názvy. Každý, kto sa prihlási na tvorivé dielne, si bude môcť suvenír v podobe brošne, trička či kľúčenky sám spracovať, dokončiť a odniesť domov,“ vysvetľuje Nina.

Okrem nich budú v sobotu prebiehať odborné prednášky, hoci ten názov pre ne veľmi nesedí – nebudú to žiadne „tradičné“ powerpointy a prezentácie. Ťažko by sa asi riasenie sukní a vyšívanie ukazovalo na obrázkoch, Daniela Ťapuchová prinesie „živé“ artefakty. Juraj Kudjak porozpráva o architektúre aj výmaľbe, Zuzana Šidlíková o ľudovej tradícii v súčasnej móde.

Okrem toho budú v Čičmanoch samostatne tvoriť textilná dizajnérka Michaela Bednárová, dizajnér písma Ondrej Jób, umelkyňa Eva Tkáčiková, filmár Daniel Dluhý a architektka Katarína Šoltýsová, ktorých výstupy bude projekt Vytvorené na Slovensku postupne mapovať.

Ak teda náhodou neviete, čo s nasledujúcim víkendom, alebo len budete niekde v okolí – je veľká pravdepodobnosť, že tentoraz neodídete z Čičmian sklamaní s magnetkou v taške.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie