Denník N

Promile sú promile. Depresie a úpadok Tommyho Sala po jednom z najhorších zákrokov histórie olympiád

Slávny gól Bieloruska na 4:3, v pozadí Tommy Salo. Foto - TASR/AP
Slávny gól Bieloruska na 4:3, v pozadí Tommy Salo. Foto – TASR/AP

Jeho auto šlo pomaly a kolísalo sa zo strany na stranu, až napokon nabúralo do stredových zvodidiel a zastalo. Niektorí zo svedkov sa následne vybrali k autu a našli v ňom spiaceho Tommyho Sala.

Keď sa niekdajší švédsky hokejový brankár prebral, hovoril nesúvisle a policajti mu v krvi namerali 3,06 promile alkoholu. Salo sa na súde priznal, že na detaily alkoholovej jazdy si nepamätá.

„Promile sú promile, nemám k tomu čo povedať. Nemôžem spochybňovať krvné testy. Je zvláštne, že som bol nažive,“ povedal podľa denníka Aftonbladet.

Okresný súd vo Västeråse teraz Sala poslal na dva mesiace do väzenia, od ktorého ho ešte môže zachrániť odvolanie. Švéd doteraz nebol súdne trestaný, no havária pod vplyvom alkoholu je ďalšou kapitolou jeho osobného trápenia.

Salov život a kariéra sa dajú rozdeliť na dve polovice. V tej prvej patril k brankárskej špičke NHL a bol švédskym hrdinom, ktorý vychytal zlaté medaily na olympiáde v Lillehammeri 1994 a majstrovstvách sveta 1998.

V druhej polovici však najskôr brankársky upadol a potom bojoval s depresiami. Sala zmenil rozvod a jedna veľká chyba, ktorá ho prenasledovala aj roky po skončení kariéry.

Žil v temnote a prázdnote

V roku 2002 bol Tommy Salo možno v životnej forme. V Edmontone sa mu darilo a na olympiádu v Salt Lake City prišiel ako jasná švédska jednotka. Švédi v skupine vyhrali všetky tri zápasy, Kanadu zdolali presvedčivo 5:2.

Turnaj však nepochopiteľne zbabrali a Salo k tomu „prispel“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie