Denník N

Joe Biden – katolík, ktorý odmietol bozkať pápežov prsteň

Jill Bidenová a Joe Biden. Foto - TASR/AP
Jill Bidenová a Joe Biden. Foto – TASR/AP

Nový prezident prináša do Bieleho domu vieru, ale náboženských fundamentalistov nepoteší.

Deň svojho uvedenia do úradu začal Joe Biden omšou v Katedrále svätého Matúša vo Washingtone, inauguráciu otvoril modlitbou jezuita Leo O’Donovan a čerstvo vymenovaný americký prezident vo svojej reči citoval svätého Augustína.

Amerika má len po druhýkrát v histórii prezidenta, ktorý sa hlási ku katolíckej cirkvi. Ale už prvý deň v úrade ukázal, že jeho domáca cirkev sa až tak nehlási k nemu.

Americká konferencia biskupov sa vo vyhlásení vydanom v deň inaugurácie a podpísanom arcibiskupom Gomezom pomerne ostro vyjadrila k Bidenovým postojom v kultúrno-etických otázkach:

„Musím zdôrazniť, že náš nový prezident sa zaviazal, že bude pokračovať v politikách, ktoré by navyšovali morálne zlo a ohrozovali ľudský život a dôstojnosť, najvážnejšie v oblasti potratov, antikoncepcie, manželstiev a rodových otázok. To vzbudzuje obavy o slobodu cirkvi a slobodu veriacich žiť podľa svojho svedomia,“ píše Gomez.

Tón vyhlásenia kontrastuje s blahoprianím pápeža Františka, ktorý rozpory medzi Bidenovými politickými postojmi a oficiálnou doktrínou katolíckej cirkvi nespomína.

A treba jasne povedať, že tie rozpory sú zjavné.

Počas svojej politickej kariéry sa Joe Biden v kultúrnych otázkach posunul od konzervatívnych k liberálnejším postojom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Joe Biden

Komentáre

Teraz najčítanejšie