Denník N

Žilinka: Neoslabujem boj s extrémizmom. Zmenu chce aj Mikulec

Maroš Žilinka v roku 2020 ešte ako kandidát na generálneho prokurátora. Foto N - Vladimír Šimíček
Maroš Žilinka v roku 2020 ešte ako kandidát na generálneho prokurátora. Foto N – Vladimír Šimíček

Zmeniť prístup k extrémistom zvažuje aj ministerstvo vnútra. Chce, aby NAKA riešila už len zločiny, nie prečiny.

Policajtom NAKA sa už dávnejšie nepáčilo, že keď niekto nastriekal na garážovú bránu hákový kríž, musela kamkoľvek na Slovensku vyraziť špeciálna jednotka NAKA. Zdalo sa im to banálne oproti tomu, čo v skutočnosti musia vyšetrovať – zločinecké a organizované skupiny, veľkú korupciu alebo brutálne vraždy.

Hákový kríž na bráne je prečin, teda trestný čin, za ktorý je maximálna horná hranica trestnej sadzby päť rokov.

Keď parlament v minulosti na návrh Mosta-Híd rozhodol, že extrémizmus bude vyšetrovať NAKA, dozorovať Úrad špeciálnej prokuratúry a rozhodovať Špecializovaný trestný súd, politici chceli dať najavo, že im na tom, aby sa táto trestná činnosť poriadne vyšetrovala, extrémne záleží.

Dovtedy totiž bezpečnostné zložky neboli schopné tieto prípady vyšetriť. Pred voľbou generálneho prokurátora o tom hovoril aj vedúci oddelenia boja s extrémizmom na špeciálnej prokuratúre Tomáš Honz.

„Prokurátori a policajti túto problematiku zaradili kamsi na koniec. Neboli tiež žiadni znalci,“ hovoril Honz a povedal, že je tu, žiaľ, ešte aj jeden záver. „Z toho, ako sa stretávam s desiatkami až stovkami ľudí, mám pocit, že u niektorých ľudí na Slovensku, a to aj vo verejnej sfére, je ešte stále zakorenený rasizmus.“ Je to problém aj v polícii alebo na prokuratúre.

Honzovi sa podarilo dosiahnuť odsúdenie viacerých vrcholných predstaviteľov extrémizmu – aj Mariana Kotlebu. Rozhodnutie v jeho prípade ešte nie je právoplatné.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka chce

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie