Denník N

Vláda pripravila seniorom rébus: Na poštu môžu ísť bez testu, ak ide o dôchodok, ale list pošlú len s testom

Rad pred poštou v čase pandémie koronavírusu. Foto - TASR
Rad pred poštou v čase pandémie koronavírusu. Foto – TASR

Na test nemusia ísť onkologickí pacienti ani ľudia, ktorí budú v čase testovania na PN. Vyhláška hlavného hygienika umožňuje otvoriť knižnice.

Nestratiť sa vo vládnych opatreniach, ktoré majú nasledovať po takzvanom skríningovom testovaní, nebude pre bežných ľudí jednoduché. Príkladom je otázka, či môžu ísť seniori nad 65 rokov na poštu bez certifikátu o negatívnom teste.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) a minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) v stredu deklarovali, že seniori nad 65 rokov by nemali mať problém ísť na poštu aj bez negatívneho testu. Ten bude potrebný pre niektoré výnimky zo zákazu vychádzania od 27. januára.

S možnosťou, aby ľudia nad 65 rokov vstúpili do budovy pošty aj bez preukázania sa negatívnym testom, ráta aj nová vyhláška Úradu verejného zdravotníctva zverejnená v stredu podvečer.

Problém je, že podľa vládneho uznesenia, ktoré upravuje zákaz vychádzania, musia všetci dospelí, ktorí by chceli opustiť svoj domov za účelom cesty na poštu (alebo do banky, poisťovne či na nejaký štátny úrad) mať negatívny antigénový či PCR test.

Žiadnu výnimku pre ľudí nad 65 rokov vládne uznesenie nespomína.

Do potravín áno, ale čo na poštu?

Pre pochopenie, čo sa vlastne stalo, si zhrňme základné fakty. Vláda na rokovaní v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie