Denník N

Mladá Nemka vyriešila drahý nájom po svojom, žije vo vlaku

Bez slúchadiel to vraj vo vlaku nejde. Foto - facebook.com/tyatravel
Bez slúchadiel to vraj vo vlaku nejde. Foto – facebook.com/tyatravel

Namiesto nájomného platí za lístok na vlak. Je to ako na dovolenke, tvrdí 23-ročná Leonie Müller, ktorá o svojej skúsenosti píše záverečnú prácu. Ľudí ako ona je však viac.

Nemá kde bývať, a preto trávi niekoľko hodín denne vo vlaku. Aj keď to tak môže na prvý pohľad vyzerať, Leonie Müller nie je typickým bezdomovcom. Vlastného bývania sa totiž vzdala dobrovoľne a tvrdí, že nomádsky život vo vlaku jej vyhovuje.

„Všetko sa začalo hádkou s majiteľom bytu, v ktorom som žila. V tom momente som si povedala, že tam už viac nechcem bývať, a potom som si uvedomila, že vlastne už nechcem bývať na žiadnom konkrétnom mieste,“ povedala Müller pre denník Washington Post.

Od začiatku mája preto namiesto nájomného vo výške 400 eur platí za mesačný lístok na vlak, ktorý ju vyjde 340 eur. A zatiaľ je so svojím rozhodnutím spokojná. „Čítam si, píšem, pozerám sa cez okno a celý čas stretávam milých ľudí. Vo vlaku máte stále čo robiť,“ vysvetľovala mladá „bezdomovkyňa“ pre nemeckú televíziu SWR.

Ako na dovolenke

Ak by pritom chcela, mala by 23-ročná študentka mediálnych štúdií kde bývať. Ona sa však rozhodla, že svoju skúsenosť využije pri písaní záverečnej práce, ktorú má odovzdať budúci rok. Vtedy chce s nomádskym životom skončiť. Dovtedy sa však jej život odohráva vo vlakoch, týždenne podľa vlastných slov precestuje 1200 až 2-tisíc kilometrov.

V Kolíne žije jej priateľ, v Berlíne mama a v Bielefelde, kde má zapísaný trvalý pobyt, zas býva jej stará mama. Ona sama zas študuje na univerzite v mestečku Tübingen neďaleko Stüttgartu.

„Prespávam u svojich kamarátov, rodiny alebo u priateľa. Niekoľkokrát som už spala aj vo vlaku,“ tvrdí Müller na svojom blogu. Nemeckému magazínu Spiegel povedala, že keď svoje plány oznámila na Facebooku, veľa známych jej okamžite ponúklo, že u nich môže kedykoľvek prespať. „V Tübingene mám kamarátku, u ktorej často prespávam. Dopredu sme sa však dohodli, že mi povie, keď bude chcieť mať izbu len pre seba.“

Jednou z výhod je, že sa teraz s priateľom vídava oveľa častejšie a nemajú vzťah na diaľku. Pravidelne sa tiež stretáva aj so svojou mamou a starou mamou, u ktorej si v pivnici nechala väčšinu vecí, čo počas cesty vlakom jednoducho nepotrebuje. Stačí jej len malý ruksak, kde má zopár vecí na oblečenie, a, samozrejme, notebook.

„V každom z miest, kam väčšinu času chodím, mám odložených zopár šiat. Zvyšok putoval do pivnice. Počas cesty okolo sveta som zistila, že je úžasné vlastniť len veci, ktoré dokážete napratať do stredne veľkého ruskaku,“ tvrdí Müller.

„Je to akoby som celý čas bola na dovolenke,“ dodala pre Washington Post.

Vyštudoval, zatiaľ čo býval v dodávke

Müller pritom nie je prvým ani posledným človekom, čo skúša alternatívny životný štýl, ktorý sa odlišuje od bežne zabehnutých spoločenských noriem. Pred dvoma rokmi napríklad pre New York Times opísal svoj príbeh Ken Ilgunas, ktorý počas štúdia na Duke University býval dva a pol roka vo svojej dodávke.

„Prijali ma na Duke, no nemohol som si to dovoliť. Práve som splatil dlh 32-tisíc dolárov za bakalárske štúdium, nemal som skoro nič a už vôbec som si nechcel brať ďalšiu pôžičku. Znova sa zadlžiť dávalo asi taký zmysel, ako keď vyjdete z jednej horiacej budovy a hneď nato vkročíte do ďalšej,“ spomínal Ilgunas, ktorému o jeho zážitkoch vyšla aj kniha.

Aby ušetril, Ilgunas si pred začiatkom prvého semestra kúpil ojazdenú dodávku, ktorú odparkoval neďaleko univerzitného kampusu. Varil si a býval v nej viac ako dva roky. Keď sa potreboval učiť alebo nabiť notebook, išiel do knižnice. Keď sa potreboval umyť, navštívil miestnu telocvičňu. A bol spokojný.

„Nepotreboval som veci. Pivo, jedlo, dokonca ani posteľ. Dokonca som ich ani nechcel. Predtým som si veci kupoval jednoducho preto, že som si to mohol dovoliť,“ tvrdí Ilgunas.

Keď nakoniec v roku 2011 získal univerzitný titul, na rozdiel od tisícov iných absolventov nemusel roky splácať dlhy.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie