Denník N

Domáci majú prednosť, odkazujú viaceré mestá a dediny pred veľkým víkendovým testovaním

Veľké testovanie. Foto N - Tomáš Benedikovič
Veľké testovanie. Foto N – Tomáš Benedikovič

Každý by sa mohol teoreticky dať v týchto dňoch otestovať kdekoľvek na Slovensku. Niektoré mestá a obce však počas celoplošného testovania uprednostnia svojich obyvateľov a „cezpoľných“ odmietnu – prípadne im vyhradia určené hodiny.

Doplatiť na to môžu ľudia, ktorí nemajú trvalý ani prechodný pobyt tam, kde sa chcú dať testovať.

Po plošnom testovaní chce vláda rozdeliť krajinu na dve polovice a v okresoch s horším výsledkom chce veľké testovanie opakovať.

Video: Rýchly prehľad o testovaní a lockdowne – kam sa nedostanete bez testu (autorka: Martina Koník)

Banská Štiavnica: Pre občanov s trvalým či prechodným pobytom

Napríklad aj Ivana s rodinou majú trvalý pobyt v Bratislave, prednedávnom si kúpili prázdninový dom vo Svätom Antone pri Banskej Štiavnici a počas lockdownu bývajú tam.

Zoznam všetkých mobilných odberných miest NÁJDETE TU. Miesta, kde sa dá objednať, postupne PRIBÚDAJÚ TU.

„Vzhľadom na epidemickú situáciu sme sa tam 23. decembra presunuli a vytvorili bublinu, a keďže deti majú zatvorené školy, sme tam doteraz,“ rozpráva Ivana. Obaja s manželom pracujú z home officeu a prírodu majú hneď za domom.

Do Bratislavy sa neplánujú vrátiť, kým neskončí lockdown. „Problém nastal, keď premiér vyhlásil celoplošné testovanie. Pozreli sme si, ako naša dedinka aj okresné mesto Banská Štiavnica pristupujú k testovaniu a kde budú odberné miesta. Aj počas testovania na jeseň sme sa dali testovať tu a nebol žiadny problém. Využili sme na to Štiavnicu, lebo tu v dedine mali presný poradovník podľa obyvateľov a cudzí museli čakať, až keď sa otestujú domáci,“ opisuje Ivana.

Teraz to bude inak. Aj dedina Svätý Anton a aj Banská Štiavnica chcú otestovať len svojich obyvateľov či ľudí s prechodným pobytom.

Vyplýva to aj zo zápisnice krízového štábu Banskej Štiavnice: „Členovia krízového štábu sa dohodli, že celoplošné testovanie bude pre občanov s trvalým a prechodným pobytom v meste Banská Štiavnica.“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie