Denník N

Potrebujeme novú SDK – slušných a kompetentných, nie obyčajných

Svet a Európa znova vstupujú do tekutej fázy. Na to, aby Slovensko v takomto prostredí uspelo, potrebuje iné líderky a lídrov, ako má dnes.

Autor je historik a politológ,
Graduate Institute for International and Development Studies, Ženeva/Viedenská univerzita

Je to údel politiky. Od nepamäti priťahuje jedincov, ktorí sa, rovnako ako bájny Narcis, až príliš radi obdivujú vo svojom obraze na hladine a až príliš často uveria v genialitu svojich myšlienok. Ak vám tento obraz príde povedomý, vedzte, že nejde len o osobu, na ktorú ste práve teraz pomysleli. Zdatných konkurentov je aj v koaličných radoch viacero.

A alternatívy nieto. Pravda, ak za ňu nepovažujeme fašistov a politikov, ktorí by sa – v civilizovanejších krajinách – s hanbou stiahli z verejného života, čo i len pri promile pochybných prepojení, ktoré za posledné roky vyplávali na povrch a ktorých plný rozsah sa zrejme ešte len odhalí.

Východisko z toho, aby sa Slovensko nevydalo na cestu vnútorne rozdelenej spoločnosti alebo čoraz viac neskĺzalo na cestu autoritárstva, nasledujúc príklady svojho južného a severného suseda, však existuje. Ale bude to chcieť prekonať vzájomné animozity, antagonizmy a egoizmus.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie