Denník N

Nenechala sa trýzniť tragédiou. Bola hrdá, ako bola aktívna a nezávislá

Foto - Lukáš Žentel, Post Bellum
Foto – Lukáš Žentel, Post Bellum

Za Dalmou Špitzerovou (1925-2021).

Hospodin si ju povolal k sebe. Pre tých, ktorí sme ju poznali, veriaci či neveriaci, namietame: predčasne. Dalma totiž mala vitalitu, energiu a úsmev, ktoré boli v rozpore so smrťou, koncom a odchodom. Tie dôverne spoznala tiež už ako mladé dievča a počas svojho dlhého života odmietala, aby ju zlo opantalo a určovalo jej spomienky a osud.

Môžete oponovať, že spomienky sa možno dajú potlačiť, vnútorne poprieť, ale dá sa zmeniť osud? Veď ten je daný, jedinečný, nemenný. Ak sa dá a ak sa to niekomu podarilo, teda jeden ťažký osud zanechať v minulosti a druhý pozitívny si vytvoriť počas života, tak to dokázala práve Dalma Špitzerová.

Akoby sa to stalo inej osobe

Prežila zverstvá holokaustu, ale keď si na ne spomínala, tak cez príhody skôr úsmevné a paradoxné, a to aj keď rozprávala o ľudskom dne, ktoré stretla nespočetnekrát. Vravela, aké mala často šťastie, ako sa jej stalo, že ju nezatkli len náhodou, ako unikla smrti len o vlások. Akoby popisovala hollywoodsky film a nie päť rokov utrpenia. Často vyzdvihovala tých, ktorí jej pomáhali a skrývali ju v Budapešti, v Liptovskom Mikuláši či v Palúdzke. Keď ste ju počúvali, akoby sa to stalo inej osobe, pretože v našej prítomnosti odmietala byť s tým zlom prepojená či pošpinená.

Ku nám domov chodievala istá pani Vanáková a tá sa zakaždým rozplakala, keď opisovala, ako ju v Novákoch gardisti postavili pred voľbu, aby svoju krutosť umocnili: nech rozhodne, kto má ísť do „pracovného tábora“ Osvienčim – jej chorý muž alebo mladý syn. Vravela si, syn prácu vydrží, manžel nie. Poslala syna. Manžel o mesiac zomrel na tuberkulózu a syn sa nikdy nevrátil. Do konca svojich dní si vyčítala voľbu, za ktorú nemohla. Pocit viny tej, čo prežila, bola prirodzená reakcia, darmo rozum vinu vyvracal.

Dalma rovnako zažila tragédiu, ktorá postihla jej blízkych. Rodičia a dvaja mladší súrodenci zahynuli pár dní pred koncom vojny. Keď sa to dozvedela, zamdlela od žiaľu. Kriesil ju vraj injekciou nemecký doktor. A práve o tom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie