Denník N

Zber podpisov na referendum počas testovania nečakajte, Hlas a Smer sa hádajú a odborári sú opatrní

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Odbory budú o možnej podpore rokovať do dvoch týždňov, ale na ich zapojenie sa do akcie Pellegriniho a Fica to zatiaľ nevyzerá.

Už od soboty mali popri celoplošnom testovaní zbierať podpisy za referendum o predčasných voľbách ľudia z opozičného Hlasu. Z akcie naplánovanej preferenčne najsilnejšou stranou počas hromadného testovania, na ktorom sa zúčastnia státisíce ľudí, však napokon nič nebude.

Na špeciálnom webe referendum2021.sk nie sú petičné hárky, neexistuje ani petičný výbor a nie je známa ani otázka, ktorá by mala byť na hárkoch. Spustenie zberu podpisov na „nepolitické“ referendum nemá jasný dátum a skôr nepravdepodobná je aj účasť najväčšej organizácie, v ktorej pomoc dúfal Hlas aj Smer – odborov.

Zabral len Danko

Na rýchly štart akcie rezignoval už aj predseda Hlasu Peter Pellegrini. V straníckom podcaste hovoril o tom, že zber podpisov počas testovania robiť nebudú, aby ľudia, ktorí sa na tom mali podieľať, neboli „predmetom šikany alebo pokutovania“, a nechcú riskovať, že pri zbere podpisov dôjde k provokáciám.

„Rozhodli sme sa, že nebudeme nikoho vystavovať takémuto riziku, nedovolíme, aby mohol niekto túto petíciu zneužiť.“

Zbieranie podpisov počas plošného testovania by mohlo byť porušením prísnych protiepidemických nariadení. Zháňanie podpory pre rôzne petície je na Slovensku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hlas

Peter Pellegrini

Slovensko

Teraz najčítanejšie