Denník N

Vyskúšali sme testovanie kloktaním: je vhodné aj pre deti a podobne spoľahlivé ako výter (+ video)

Testovanie kloktaním. Foto N - Tomáš Benedikovič
Testovanie kloktaním. Foto N – Tomáš Benedikovič

Školy si ešte na kloktacie testy musia počkať, začína sa takéto testovanie za poplatok. Vzorku vyhodnocujú spoľahlivou PCR metódou.

Napijete sa, kloktáte asi 30 sekúnd, a ak vám už nestačí dych, môžete si dať na pár sekúnd pauzu. Testovanie na koronavírus už nemusí znamenať paličku hlboko v nose, prípadne aj v hrdle. Najnovšie je už možné dať si vzorku odobrať kloktaním.

Testovanie kloktaním štát sľuboval deťom v školách, žiaci si však na to budú musieť počkať – ministerstvo školstva ešte len pripravuje verejné obstarávanie na výber firiem, ktoré to zabezpečia.

Už tento víkend sa takéto testovanie spúšťa pre verejnosť v Bratislave – za poplatok. Súkromné laboratórium Alpha Medical to postupne umožní aj vo svojich ostatných odberových miestach po Slovensku.

Video: Vyskúšali sme kloktacie testy, stačí vydržať 30 sekúnd (autorka: Martina Koník)

Kloktací test stojí 59 eur, čo je o deväť eur drahšie ako bežný PCR test v spoločnosti Alpha Medical; firma vysvetľuje vyššiu cenu zvýšenými nákladmi pri práci so vzorkou v laboratóriu. Niektoré iné laboratóriá robia bežné PCR testy aj za 70 eur.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) v piatok povedal, že štát zváži, či bude ako alternatívu k antigénovým či PCR testom ponúkať aj kloktacie testy.

Zvládli by ste to aj doma, zatiaľ to tak nejde

Ako presne prebieha kloktací test:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie