Denník N

Krajčí: Ak sa nezhorší situácia, od februára by sa najmenšie deti mohli vrátiť do škôl a škôlok, vrátili by sa aj koncové ročníky

Minister Marek Krajčí po rokovaní vlády 16. januára. Foto - TASR
Minister Marek Krajčí po rokovaní vlády 16. januára. Foto – TASR

Minister zdravotníctva hovorí o možnom uvoľňovaní opatrení. Nie je zatiaľ jasné, ako to ovplyvnia výsledky plošného testovania.

Krivka epidémie smeruje „pomaličky“ dole, povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí z OĽaNO. Situácia sa tak postupne zlepšuje. Minister priznal, že by si želali rýchlejší pokles.

Niektorí experti pomalý pokles vysvetľujú možnosťou, že na Slovensku už máme výrazne rozšírenú britskú mutáciu vírusu, ktorá sa šíri rýchlejšie.

„Budeme môcť postupne uvoľňovať opatrenia,“ povedal Krajčí o možnosti, že bude pokračovať trend poklesu šírenia nákazy. Hovoril, že Slovensko možno bude uvoľňovať, aj keď iné krajiny by v podobnej situácii držali tvrdý lockdown.

Video: Rýchly prehľad o testovaní a lockdowne – kam sa nedostanete bez testu (autorka: Martina Koník)

Nie je jasné, čo so školami spraví plošné testovanie

Ako prvé minister ohlásil otváranie škôl. Ak sa situácia nezhorší a bude pokračovať pozitívny trend, od 1. februára sa otvoria materské školy a prvý stupeň základných škôl. Najmenšie deti by sa v takom prípade mohli vrátiť do škôl a škôlok bez testu.

Do školy by sa mohli vrátiť aj žiaci špeciálnych škôl a deti, ktoré sa nevedia učiť dištančne – po skupinkách najviac po päť žiakov na učiteľa s testom nie starším ako sedem dní, ak nemajú výnimku z testovania.

Do škôl by sa v takom prípade po mesiacoch vrátili aj študenti končiacich ročníkov – základných škôl,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie