Denník N

Právnik ľudí, ktorí predali pôdu pod Jaguar: Zaviedli ich a zneužili

Juraj Bizoň. Foto Tasr
Juraj Bizoň. Foto Tasr

Právnik Juraj Bizoň zastupuje prevažne starších ľudí, od ktorých Poľnohospodárska pôda s. r. o. skupovala pozemky, ktoré chcel neskôr štát. Hovorí, že kataster nemal prevody dovoliť.

Kedy došlo k skupovaniu pôdy a koľkých ľudí sa to týka?

Pôda sa vykupovala od 15. júna a končilo sa to až 16. júla. Začínalo sa to tak, že ju vykupovali za 40 centov na meter štvorcový. Keď sa predávajúcim niečo nezdalo, ponúkli aj 80 centov. Pred zasadnutím vlády o Jaguari sa vykupovala za euro. A sú aj prípady, keď ju vykupovali za dve alebo tri eurá, a to tesne predtým, ako prišiel vlastníkom list od MH Invest, ktorý ponúkal ľuďom 15 eur za meter štvorcový.

Video: Špekulanti s pozemkami sa nezľutovali ani nad chorými
autor: Martina Pažitková

Štát tvrdí, že pôdu od Poľnohospodárskej pôdy s. r. o. neodkúpi, lebo to dá na súd, ktorý môže povedať, že išlo o špekulatívny prevod. Je to možné?

Áno, je to možné. Moja kancelária zastupuje vyše 30 vlastníkov pôdy. Dnes podáme podanie na prokuratúru, aby podali protest na kataster. Myslíme si, že kataster nemal tieto zmluvy registrovať. Kataster mal v spisoch informácie, že ide o špekulatívne prevody, a mal právomoc ich nerealizovať. Podávame tiež občiansko-právne žaloby o neplatnosť týchto zmlúv. Títo ľudia mali väčšinou 70 – 80 rokov. Bola využitá ich neskúsenosť, dôverčivosť, že nemali potrebné informácie. Nepomer hodnoty, ktorú mal ten pozemok, a sumy, ktorú zaň vyplácali, bol veľmi veľký.

Súkromná a štátna zmluva sa až podozrivo podobajú

Kúpna zmluva firmy Poľnohospodárska pôda

Zmluva štátneho MH Invest

Prečo si myslíte, že kataster vedel, že ide o strategickú pôdu a nemal to zapísať?

Vieme to z toho, ako pracujeme na tomto prípade. Poľnohospodárska pôda s. r. o. žiadala urýchlený vklad s odôvodnením, že chcú pôdu ďalej prevádzať a nakladať s ňou. Toto vyslovene napísali na kataster. Ten teda musel vedieť, že ide o špekulatívny prevod. Kataster si minimálne mohol zavolať predávajúcich a preveriť to. Od roku 2010 totiž platí nový zákon, podľa ktorého kataster sa má pozrieť aj na to, či je zmluva v súlade s dobrými mravmi. Takže túto kompetenciu mal. V skutočnosti to zatiaľ MH Invest nepredali a previedli to na fyzickú osobu, ktorá si to chce zavkladovať. Domáhame sa aj prerušenia týchto konaní.

Kto je tá fyzická osoba?

Volá sa Paula Miklášová a má totožnú adresu bydliska ako Marek Noga, konateľ Poľnohospodárskej pôdy. Má schránku v jednom paneláku. Aj podľa výkazov to vyzerá tak, že ide o nefunkčnú firmu. Názov Poľnohospodárska pôda si dala tesne pred vykupovaním pozemkov. Veľa poškodených hovorí, že práve názov firmy ich poplietol. Nevolali sa Výkup pod priemyselné parky s. r. o. Všetci poškodení hovoria, že keby vedeli, o čo ide, nepredávali by to. Asi 80 rokov z pôdy nič nemali. Najprv to bolo 40 rokov za socializmu družstevné a posledných 25 rokov išlo o takmer bezcennú pôdu, možno z nej mali na prenájme 3 eurá ročne. Keď konečne mohli niečo po pradedkovi získať, keby to štát vykúpil, tak niekto dobehne dva týždne predtým a urobí toto.

Zatiaľ sa nestalo, že by bol kšeft dokončený a štát by odkúpil pôdu od Poľnohospodárskej pôdy?

Podľa informácií, ktoré máme z katastra, sa to ešte nestalo. Štát má navyše 60-dňovú lehotu na vyplatenie kúpnej ceny po zavkladovaní, ale zatiaľ nevidím zavkladovanú zmluvu na štát. Moji klienti to chcú predať štátu, do niektorých rodín to prinieslo obrovské nešťastia. Vnúčatá vyčítajú starým rodičom, prečo to urobili, a tí im vysvetľujú, že nevedia, čo urobili. Chodia k doktorovi a berú antidepresíva. V niektorých prípadoch sa Poľnohospodárska pôda predstavovala ako štátna firma, ľudia boli vyslovene zavedení, a to chceme v konaní, ktoré prebehne, dokázať.

Máte nejaké informácie o tom, kto je za Poľnohospodárskou pôdou?

V tejto chvíli nemám, iba viem, že zmluva, ktorú posiela štát za MH Invest, a zmluva, ktorú Poľnohospodárska pôda posielala ľuďom, sú na 90 percent totožné. Vyzerajú veľmi podobne, a keby to niekto urobil na vysokej škole, tak ho vyhodia za plagiátorstvo.

Nie je v práve bežné, že sú zmluvy podobné?

Až tak nie. Každý právnik si píše svoje a má svoj štýl. Podľa mojej skúsenosti sa mi tu zdá byť priveľká zhoda.

Myslíte si, že niekto si pripravoval veľký biznis?

To už si musí každý odpovedať sám. Ale moji klienti sú z toho hotoví a nechcú zomrieť s pocitom, že toto sa im stalo a nechajú to tak. Je mi ich ľudsky ľúto.

Mapa pozemkov pod budúcou automobilkou

Priloha_1 (1)
Zdroj – Enviroportál

 

Video: Na pozemkoch pod Jaguar niekto zarobil
dva milióny eur, tvrdí Procházka (autor: Martina Pažitková)

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie