Denník N

Krízové linky sú vyťažené. Ľudia sa boja, že nestihnú testovanie, a potrebujú vysvetliť opatrenia

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Linky pomoci zaznamenali za posledné týždne nárast kontaktov. Tie, ktoré sa týkajú témy pandémie, sú často spojené s obavami a úzkosťou. Na krízové linky sa však v tieto dni obracajú aj ľudia, ktorí sa pýtajú na testovanie a následné obmedzenia. Niektorí sa potrebujú uistiť, či dobre porozumeli tomu, čo odznelo na tlačových konferenciách a v médiách, iní majú obavy zo zákazu vychádzania.

„Kontaktovali nás aj ľudia, ktorým sa nepodarilo registrovať na testovanie a vznikol u nich pocit obavy, že nebudú testovaní a budú musieť byť doma. Hovorili s nami o tom, aké následky by to pre nich malo,“ opisuje Zuzana Juráneková, ktorá pôsobí na krízových linkách OZ IPčko.

Linky dôvery kontaktovali aj ľudia v špecifických situáciách, ktorí nevedeli, či pre nich platia výnimky z obmedzení.

„Ľudia boli frustrovaní a zmätení z toho, že sa nariadenia pomerne rýchlo menili. Vnímajú to, že sa kompetentní nevedia konštruktívne dohodnúť a plánovať ďalšie kroky, čo im akoby uberá z viery, že je situácia pod kontrolou,“ vysvetľuje Juráneková.

S podobnými otázkami a problémami volajú aj ľudia na linku dôvery Nezábudka. Nejasnosti okolo opatrení u mnohých vyvolávajú obavy. „Ľuďom trpiacim úzkostnými alebo depresívnymi poruchami táto situácia výrazne zhoršuje ich zdravotný stav a ťažkosti sa im prehlbujú. Preto aj dosah opatrení znášajú horšie,“ vraví riaditeľka linky Nezábudka Monika Martinezová.

Pýtajú sa aj na očkovanie

Otázky volajúcich často súvisia aj s témou očkovania. Mnohí predpokladali, že sa na jar dajú zaočkovať a v lete sa už budú môcť vrátiť k normálnemu životu.

„Aj v médiách bola vakcína prezentovaná

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Koronavírus

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie