Denník N

Bývalý bos podsvetia Salinger sa pochválil priamymi kontaktmi na sudkyňu Kyselovú. Súd ju posiela do väzby

František Salinger na súde v Žiline v roku 2016. Foto - TASR
František Salinger na súde v Žiline v roku 2016. Foto – TASR

Strýko Františka Salingera pracoval na žilinskom krajskom súde ako šofér. Jeho sesternica zasa bola najlepšou kamarátkou šéfky súdu Evy Kyselovej. Tá je obvinená z brania úplatkov. Aj bývalému bosovi žilinského podsvetia vraj prisľúbila zníženie trestu za 20-tisíc eur.

Počet väzobne stíhaných sudcov sa opäť zvyšuje. Bývalá predsedníčka Krajského súdu v Žiline Eva Kyselová je v poradí už siedmou z nich. O tom, že ide do väzby, rozhodla v sobotu sudkyňa Špecializovaného trestného súdu pre prípravné konanie Pamela Záleská.

Rozhodovanie trvalo viac ako dvanásť hodín. S výsluchom obvinenej začala po deviatej ráno. Len ten samotný trval vyše päť hodín. A ďalšie hodiny trvalo, kým Záleská vyhlásila svoje rozhodnutie. To zatiaľ nie je právoplatné.

Návrhu prokurátora vyhovela len čiastočne. Uznala, že v prípade Kyselovej hrozia obavy z marenia vyšetrovania a ovplyvňovania svedkov, a preto rozhodla o jej kolúznej väzbe. Obavy z ovplyvňovania svedkov vyplynuli u Kyselovej už z jej správania v minulosti.

Jedna z jej kolegýň opísala vyšetrovateľom, ako jej Kyselová naznačovala, čo sa môže stať sudcom, ktorí vypovedajú proti kolegom – budú čeliť anonymom a trestným oznámeniam.

Prokurátor však navrhoval pre Kyselovú aj preventívnu väzbu. V tejto časti Záleská

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Korupcia na žilinských súdoch

Slovensko

Teraz najčítanejšie