Denník N

Brazílske mesto si vyskúšalo premorenie v praxi, dopadlo to katastrofálne. Päť rýchlych správ o koronavíruse

Ilustračné foto z indického mesta Chennai. Foto - Unsplash/Govind Krishnan
Ilustračné foto z indického mesta Chennai. Foto – Unsplash/Govind Krishnan

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Každý deň pribúdajú stovky nových vedeckých článkov na tému koronavírusu SARS-CoV-2 a s ním súvisiacej choroby covid-19.

Absolútna väčšina z nich však neprejde kontrolou kvality – takzvaným procesom peer-review. Znamená to, že články neboli posúdené nezávislými odborníkmi, ale iba editormi časopisov. Môže sa preto stať, že nie všetky informácie, ktoré sú denne publikované, sú skutočne spoľahlivé.

V tej záplave noviniek sa však dajú nájsť aj také, ktoré vykazujú vyššiu mieru spoľahlivosti, lebo pochádzajú z renomovaných vedeckých inštitúcií a boli publikované v kvalitných vedeckých časopisoch.

Tu je prehľad piatich správ z tohto týždňa, ktoré považujeme za dôležité a zároveň spoľahlivé:

1. Nová éra sa už začala

Minulý rok na jar sme v našich krátkych správach o koronavíruse napísali, že vývin mRNA vakcíny proti covidu-19 bude znamenať novú éru v medicíne.

Teraz sme tú novú éru reálne začali. Novým typom účinných a bezpečných mRNA vakcín firiem Pfizer a Moderna sa už po celom svete dali zaočkovať milióny ľudí. Ak sa nás zaočkuje dosť, pandémia sa v priebehu tohto roka určite skončí.

Ale čo to znamená – dosť?

Podľa najnovších správ zo sveta vedy to znamená naozaj dosť. Brazílski vedci skúmali epidémiu covidu-19 v dvojmiliónovom brazílskom meste Manaus, hlavnom meste štátu Amazonas v severnej Brazílii.

V tomto meste mala pandémia od svojho vzbĺknutia viac-menej voľný priebeh, lebo epidemiologické nariadenia tam neboli pre chudobu obyvateľstva a nedostatočnú infraštruktúru takmer vôbec dodržiavané.

Mesto sa tak stalo príkladom toho, ako by sa to asi vyvíjalo, keby sme sa vydali cestou prirodzeného komunitného premorenia.

Zdravotnícke služby v Manause boli veľmi rýchlo eliminované a cintoríny

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie