Denník N

Poslanci: Lipšicova previerka je naša chyba, voľba bude aj tak transparentná

Daniel Lipšic ako minister vnútra so svojím vtedajším poradcom Milanom Krajniakom. Foto – TASR
Daniel Lipšic ako minister vnútra so svojím vtedajším poradcom Milanom Krajniakom. Foto – TASR

Poslanec SaS Baránik hovorí, že Lipšic ani žiadnu previerku nepotrebuje, pretože ho aj tak všetci dobre poznajú.

Keď koalícia minulý rok zmenila zákon o voľbe špeciálneho prokurátora tak, aby oprávnené subjekty mohli do voľby nominovať aj neprokurátorov, zabudla na dôležitú vec. Za špeciálneho prokurátora môže kandidovať len ten, kto má previerku Národného bezpečnostného úradu na prísne tajné.

Zároveň však platí, že o previerku akejkoľvek osoby môže požiadať len oprávnená inštitúcia, nie samotná osoba. Znamená to, že ak niekto navrhuje advokáta, ktorý však previerku normálne nepotrebuje a nemá ju ako získať, tak môže byť takýto návrh zbytočný, lebo kandidát nespĺňa podmienky.

Jediný kandidujúci neprokurátor je Daniel Lipšic a problém s previerkou a dierou v zákone mu pomohol vyriešiť jeho bývalý kolega a kamarát, minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Upozornil na to denník SME. Krajniak požiadal o Lipšicovu previerku ešte v októbri a zakryl to zámerom využiť jeho právne služby na ministerstve. Lipšic aj previerku dostal – jeho preverovanie trvalo dva a pol mesiaca. Je to krátky čas oproti tomu, ako úrad bežne preveruje osoby.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Daniel Lipšic

Voľba špeciálneho prokurátora

Slovensko

Teraz najčítanejšie