Denník N

Ocenenie Biela vrana získali študenti z fakulty informatiky, akademik Belák, sudca Macek či manželia Nátherovci

Biele vrany 2020. Foto - Ctibor Bachratý
Biele vrany 2020. Foto – Ctibor Bachratý

Pandémia zasiahla aj Biele vrany. Namiesto novembra sa ich tohtoročné mená dozvedáme až na konci januára.

Bola to každoročná súčasť osláv Nežnej revolúcie. V podvečer tohto dňa sa v Slovenskom národnom divadle v Bratislave stretávali organizátori, laureáti a široká verejnosť. Všetci prichádzali, lebo chceli byť pri tom, keď sa odovzdávali ďalšie Biele vrany.

Minuloročný 17. november bol iný. Aj do udeľovania Bielych vrán zasiahla pandémia. Kto sa stal laureátmi ocenenia tentoraz, sa verejnosť dozvedela prostredníctvom online streamu až teraz v nedeľu koncom januára.

Aspoň jeho začiatok symbolicky odkazoval na novembrovú tradíciu. Začal sa presne o 17:11.

O tohtoročných Bielych vranách nepísali novinári denne. Ich laureáti nie sú tak verejne známi ako ich predchodcovia z minulosti.

Ale ako povedala v pozdrave aj prezidentka Zuzana Čaputová, Biele vrany zviditeľňujú tých skutočných hrdinov. „Aj tých, ktorí sa strácajú v kriku internetu, lebo ich hrdinstvom nie je dať o sebe vedieť, ale pomáhať. Bez publika, len pre prospech spoločnosti, komunity a pre vec samotnú. Teším sa z toho, že ďalší z takýchto ľudí sa oddnes budú hrdiť aj ocenením Biela vrana,” dodala prezidentka.

Do spoločnosti Bielych vrán dnes pribudli manželia Nátherovci, ktorí sa roky venujú rómskym deťom. Ale aj študenti z iniciatívy Za našu FIIT, akademik Andrej Belák či predseda Okresného súdu v Žiline Jaroslav Macek.

Ich práca je ich životným štýlom

Už vyše dvadsať rokov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Biela vrana

Slovensko

Teraz najčítanejšie