Denník N

Starosta Rače Drotován: Testovanie sa nám ľahšie organizuje bez pomoci štátu, vojakov nepotrebujeme

Starosta bratislavskej mestskej časti Rača Michal Drotován. foto - tasr
Starosta bratislavskej mestskej časti Rača Michal Drotován. foto – tasr

Starosta bratislavskej Rače Michal Drotován je rád, že sa štát a armáda stiahli z plošného testovania, pretože podľa neho vytvárali chaos. „Keď to máme pod sebou, vieme od začiatku až do konca, čo sú naše úlohy, a nie je tu x ďalších osôb, čo to riadia,“ hovorí Drotován.

V nariadeniach vlády a hygieny je podľa neho ťažké sa vyznať, ľudia sa v nich strácajú a malé obce podľa neho nemajú šancu ich analyzovať. „Na právnom oddelení máme troch ľudí a jedna právnička pre nás takmer na plný úväzok sleduje všetky zmeny v nariadeniach a posiela nám z nich každý deň ‚výcuc‘,“ hovorí.

Premiérove tlačovky nesleduje, pretože podľa neho vytvárajú chaos. „Ja 20 rokov nemám televízor a zo zásady nepozerám žiadne tlačovky ani diskusie politikov,“ hovorí. „Zaberá to veľa času, ktorý sa dá využiť efektívnejšie.“

Počas jesenného plošného testovania ste mali 18 odberných miest, dnes ich máte desať plus dva autobusy od magistrátu. To je o tretinu menej. Bude to stačiť?

Áno. Dokonca ich je veľa, lebo chodí oveľa menej ľudí. Boli sme jednou z mála mestských častí, ktorá mala zriadené dve odberové miesta už v stredu. Za tie tri dni bolo otestovaných skoro 4000 ľudí, čo nás cez víkend odľahčí.

Je lepšie, keď je testovanie rozdelené na 9 dní, než keď je koncentrované na jeden víkend?

Určite, otázna je však efektivita. Lebo keď vás otestujú v pondelok a o týždeň v utorok sa máte preukázať certifikátom z tohto testovania, tak váš stav už môže byť iný. Bojíme sa, aby ľudia nemali zbytočne prehnaný optimizmus.

Čo si myslíte o myšlienke plošného testovania? Robíte ho z presvedčenia alebo z povinnosti?

Nadšenec nie som. Vidím veľké riziko v tom, že keď ľudia do ruky dostanú negatívny test, tak si pomaly myslia, že je to lístok na korona párty. No neznamená to vôbec nič. Tri hodiny po negatívnom teste môžete mať pozitívny test. Kým sa situácia nezlepší, opatrenia by sa nemali meniť a ľudia by sa nemali správať inak. Nemali by chodiť s negatívnym testom po návštevách. Ale keďže štát stanovil takéto pravidlá, snažili sme sa vyjsť našim obyvateľom v ústrety a zriadiť dostatok testovacích miest.

Časť obcí oznámila, že testovať budú len svojich obyvateľov alebo tých, čo v obci vlastnia nehnuteľnosť. Zvažovali ste takýto krok aj vy?

Nie. V Rači je po Starom Meste druhý najväčší počet cudzincov na počet obyvateľov. Je tu zároveň dosť ľudí, ktorí sem dochádzajú alebo tu pracujú. Nebolo by to veľmi efektívne. A navyše – kontrola by to veľmi zdržovala. Radšej vyšetríme o dvadsať ľudí viac a nebudeme nič kontrolovať, než by tu mal vzniknúť chaos. Tieto veci sa navyše veľmi ťažko dokazujú. V Bratislave tiež ľudia bývajú rôzne. V Rači máme lokalitu Slanec, ktorá patrí do Nového Mesta, ale ľudia chodia častejšie do Rače. Nevidíme dôvod, prečo by sme ich nepustili na naše odberové miesto.

Rozumiete tým starostom, ktorí urobili tento krok?

Rozumiem tomu, ak očakávajú nával. Štát to nastavil tak, že takmer všetko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie