Denník N

Krotenie korony: Žité lockdownové svety

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pri koronavíruse vskutku čelíme dvojakému riziku. Riziku infekcie a riziku pripísanej zodpovednosti.

Autorka je sociologička, Sociologický ústav SAV

Nový vírus sa v našom svete usadil príliš nadlho na to, aby dokázal udržať mimoriadnosť situácie, v ktorej zvládame výnimočne minimalizovať svoj životný záber a štýl. Vírus pretrváva a ľudia si nastavili nový spôsob žitia. Vytvorili si svoj vlastný, čiastočne alebo značne okresaný okruh činností a kontaktov, v ktorom dokážu ako-tak únosne dlhšie fungovať.

Na škále od „byť úplne izolovaný“ po „žiť život ako pred covidom“ má drvivá väčšina ľudí pocit, že ich fungovanie v súčasných protiepidemických podmienkach je vzdialené rozmerom ich pred-covidového spôsobu žitia. Majú oprávnený dojem, že ich život sa scvrkol do minimálneho výseku, že pre koronavírus už bolo urobené veľa.

Nariadenia vlády a apely odborníkov sa usilujú smerovať k poklesu počtu nakazených, hospitalizovaných a úmrtí. Žiadajú znižovať pravdepodobnosť šírenia vírusu. Naliehajú, aby sme svoj sociálny život obmedzili na nevyhnutné kontakty.

Nevyhnutný kontakt

Otázkou však je, čo vlastne rozumieme pod pojmom „nevyhnutný kontakt“ a ako si ho v rôznych situáciách definujeme pre potreby nášho života. Čo znamená kontakt a čo považujeme za nevyhnutnosť. Na slovo kontakt sa dá nazerať dvojako. V epidemickom kontexte môže označovať stretnutie. Zároveň však je možné ho chápať aj ako podstatné meno v zmysle konkrétnej osoby, s ktorou človek prišiel alebo príde do kontaktu. Pri tomto druhom uchopení pojmu je potom požiadavka minimalizovať svoj sociálny život na nevyhnutné kontakty interpretovaná tak, že sa máme stretávať len s tými osobami, s ktorými sa z toho či onoho dôvodu stretávať musíme.

V napätých koronavírusových časoch je pre mnohých práve okruh blízkych kontaktov tým posledným úlomkom normálu. Je priestorom osobnej interakcie tvárou v tvár, komunikácie bez rúška.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie