Denník N

Odišla z nadnárodnej firmy a venuje sa ajurvéde: Žila som skôr mechanicky a povrchne, potrebovala som zmenu

Foto - archív J. L.
Foto – archív J. L.

Šestnásť rokov pracovala ako audítorka vo veľkej nadnárodnej firme, no potom úplne zmenila pracovné zameranie a dnes je ajurvédskou terapeutkou. „Ajurvéda je výsostne personalizovaná medicína, nemá žiadne všeobecne platné riešenia pre všetkých pacientov,“ hovorí Janka Lukáčová.

Čím vás ajurvéda tak oslovila, že ste sa kvôli nej vzdali lukratívnej práce?

Dlho som žila spôsobom bežným pre moderného človeka, na trase štart – cieľ, so zameraním na výkon a úspech. Rodičia mi vždy zdôrazňovali, že sa nemám zamýšľať nad vecami, ktorým nerozumiem, a mám sa starať o to, aké sú moje výsledky. Vyštudovala som teda ekonómiu, zamestnala sa vo veľkej globálnej firme, založila som si rodinu a začala som fungovať tak ako väčšina z nás. Až spätne vidím, že som patrila k ľuďom, ktorí si rovnováhu svojho žitia a vnútorné vnímanie svojho ja – svoju rýdzosť, ako hovorí filozofka Anna Hogenová – nechali vziať spôsobom života, aký žili.

Moje stretnutie s ajurvédou prišlo v momente, keď som síce bola mimoriadne úspešná v práci, mala som dve krásne zdravé deti a všetko sa mi darilo, ale napriek tomu som bola v stave, že som doslova nedokázala žiť. Túžila som zaspať a už sa nemusieť zobudiť.

To je pomerne extrémny pocit. Udialo sa následne vo vašom živote niečo zlomové?

Žiadne „osvietenie“ neprišlo, bol to skôr drobný, svetlý moment. Nastal vtedy, keď som si pomenovala, čo sa mi deje: že žijem najlepšie, ako viem, robím všetko tak, ako ma naučili, viem veľmi presne, aký výsledok chcem vidieť vo svojom živote, a napriek tomu je ten výsledok, ktorý reálne vidím, diametrálne odlišný a v princípe „nežiteľný“. Vtedy som sa sama seba spýtala, čo robím zle. A to bol moment vnútorného prebudenia.

Čo ste urobili?

Začala som aktívne hľadať zmenu. Obrazne povedané, klopala som na všetky dvere, na ktoré sa dalo. Niektoré sa ani neotvorili, iné sa otvorili, ale videla som, že tam pomoc nenájdem. No a za jednými som sa ocitla

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

Životy žien

Zdravie

Teraz najčítanejšie