Denník N

Starosta Bergu: Pomôžeme utečencom tak, ako kedysi Slovákom

Tábor dokončia už o pár dní. Foto N - Tomáš Benedikovič
Tábor dokončia už o pár dní. Foto N – Tomáš Benedikovič

V obci Berg výrazne prevažujú ľudia, ktorí s útulkom pre desiatky utečencov zo Sýrie problém nemajú, tvrdí v rozhovore starosta Georg Hartl.

Výstavba ubytovne z kontajnerov pre 60 utečencov zo Sýrie na hraničnom priechode dostala v utorok obec Berg do úvodu všetkých slovenských správ. Starostu Bergu s 1171 obyvateľmi GEORGA HARTLA to prekvapilo a čuduje sa aj postoju Slovákov, ktorí ešte nedávno utekali spoza železnej opony a teraz utečencov z iných krajín odmietajú.

Kto v Bergu prišiel s myšlienkou postaviť na hraniciach utečenecký tábor?

V minulých týždňoch prebehla debata na tému utečenci cez spolkové ministerstvá a krajinské vlády a dostala sa k obciam. Bola o tom, že v Rakúsku ukážeme solidaritu. Mali sme na okresnej úrovni informačné stretnutie, na ktorom boli všetci starostovia. Boli sme na ňom konfrontovaní s informáciami z prvej ruky. Na úrovni starostov sme sa zhodli, že vyjadríme svoju solidaritu ľuďom v núdzi, pokiaľ máme v obciach príbytky – či už v majetku obcí, alebo súkromné. Potom spolkové ministerstvo rozhodlo, že sa preverí, do ktorých štátnych budov je možné umiestniť utečencov, informovalo krajinské vlády, kde také budovy sú. Tak sa prišlo na pozemok a budovu bývalého colného úradu v Bergu. Menšia časť pozemku patrí Rakúsku a väčšia Dolnému Rakúsku. Tak sa téma dostala do Bergu.

BERG STAROSTA
Starosta Bergu Georg Hartl. Foto – berg.spoe.at

Prečo obecná rada tento projekt podporila?

Musím povedať, že keď sa téma utečencov v priestoroch colného úradu v Bergu otvorila, hovorilo sa o 55 ľuďoch. Vychádzalo to z prepočtov štvorcových metrov na počet ľudí. Rozprával som sa o tom s miestnymi šéfmi politických strán. Všetci sa k tomu postavili pozitívne a solidárne a podporili to. Rovnako aj obecná rada.

Bolo to jednohlasné?

Áno. Rozhodli sme, že to podporíme a budeme pri tom spolupracovať. Prenosné ubytovne vlastní Dolné Rakúsko a povedalo sa, že ich v Bergu postavia. Rozoberali sme to na obecnej rade a prišli sme k číslu 60, k 24-hodinovej starostlivosti o utečencov počas troch rokov.

Čo si o tomto rozhodnutí myslia obyvatelia Bergu?

Pozitívnych reakcií je výrazne viac ako negatívnych. Vravíme tu, že každý musí pomáhať ľuďom, Berg v tom má svoju tradíciu. Vždy sme boli miestom na hranici a mali sme čo do činenia s ľuďmi rôznych národností. V povojnových rokoch boli v Bergu stovky utečencov a veľa rodín spomedzi nich tu zostalo a žije dodnes. Ide o ľudí, ktorí boli v povojnových časoch v roku 1945 vyhnaní zo slovenského územia. Po otvorení Východu aj po Schengene sme zažili veľký tlak z východného priestoru. Miestni obyvatelia si pamätajú, ako sa tu usídlili prví obyvatelia Bergu so slovenskými koreňmi. Pri tomto všetkom prevažovalo to pozitívne a nemali sme tu väčšie problémy. Z dlhodobého pohľadu sa môže stať, že sa tento príliv utečencov do Európy nemusí podariť vyriešiť. Preto to nemôže byť tak, a to si myslia aj ľudia, že dnes niektorý štát hovorí áno – budeme spolupracovať – a druhý štát hovorí nie.

Koľko žije v Bergu Slovákov?

V Bergu teraz žije 183 ľudí so slovenským občianstvom. Máme tu ľudí 19 národností. To, čo hovoria ľudia tu v Bergu, ukazuje, že majú rôzne názory. Čo však musím povedať je, že porozumenie pre opatrenia, ktorými musíme pomôcť ľuďom z vojnových území, výrazne prevyšuje ich odmietanie. Všetci ľudia majú prirodzený strach, keď nevedia, čo príde. Sem však prídu ľudia ako ja alebo vy, len z inej kultúry, a treba sa zachovať čo najľudskejšie.

Video: Kúsok od Bratislavy stavajú Rakúšania utečenecký tábor, chcú dobrovoľne pomôcť
Autor: Martina Pažitková

Ako to bude s financovaním nákladov na tábor?

Musím vás hneď v niečom opraviť. Dookola tu počúvam, že je to tábor. To nie je tábor. Pod slovom tábor si predstavujem niečo iné. To je ubytovanie pre ľudí v núdzi. Včera sa ma pýtali, či tam budú zavretí, či budú môcť chodiť von a podobne. Sú to slobodní ľudia ako ja aj vy. A k financovaniu – je úlohou štátu a spolkovej krajiny. Ubytovne bude financovať Rakúsko a Dolné Rakúsko. Nepôjde to z prostriedkov obce. Obec to podporila ideovo a materiálne, ako mohla.

Na Slovensku máme oveľa menej utečencov ako v Rakúsku, pretože sme pre nich menej atraktívnou cieľovou krajinou. Slováci napriek tomu podľa prieskumov považujú utečencov za jeden z najväčších problémov. Čo si o tom myslíte?

Najprv by som sa vás chcel spýtať, prečo s tým majú Slováci problém.

Možno preto, že ich nepoznajú a nevedia o nich nič bližšie – len to, čo vidia v správach.

Všetci ľudia by mali porozmýšľať o vlastnej minulosti, o tom, čo sa stalo im a ich rodinám a o tom, ako sa sami zachovali. Keď si premietam vlastnú minulosť, v roku 1968 som išiel priamo na hranicu traktorom a videl som, čo sa tam deje. Zažil som, ako padla železná opona. Zažíval som a zažívam to, čo sa deje teraz – ten tlak ľudí zo Slovenska na okolité obce v Rakúsku. A prečo by mal mať niekto strach, keď sa pozrie na seba? V Bergu sme vždy prijímali utečencov a dnes sme medzi seba prijali a prijímame rodiny a ich potomkov, ktorí žili na Slovensku. Človek by si mal rozmyslieť, či je iba jednotlivec alebo by mal priniesť aj niečo tomu spoločnému. Dobrá budúcnosť, a to treba povedať aj ľuďom na Slovensku, príde len vtedy, keď sa bude o problémoch hovoriť, budeme sa im snažiť porozumieť a pokúsime sa ich riešiť. Keď sa uzavriem, budem stále iba čeliť odporu. Ale to, myslím, už ľudia zo Slovenska zažili.

Proti ubytovni pre utečencov sa vraj postavili v blízkom Marcheggu.

Aj ja som to takto zaregistroval v médiách. Vraj preto, že to v Marcheggu odmietli, sa ubytovňa buduje u nás. To však nie je pravda a neviem, kde sa takáto informácia vzala. Podľa mojich vedomostí o tom rozmýšľali aj v Marcheggu a hovorí sa tam o inom riešení. Malo by ísť o ponuku jednotlivých bytov. To však neznamená, že v Marcheggu povedali nie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie