Denník N

Kotleba dostal takmer desať. Percent, nie rokov

Kde sa dvaja (Matovič a Sulík) bijú, ďalší dvaja (Pellegrini a Kotleba) vyhrávajú.

Marian Kotleba pripomína figúrku na strunke. Čím viac na ňu zatlačíte, tým viac vzápätí vyskočí. Najnovší prieskum Focusu ukázal, že ĽSNS nám v preferenciách opäť utešene povyrástla – tentoraz o jeden a pol percentuálneho bodu. Blíži sa k magickej dvojcifernej hranici. Tú už v minulosti dosiahla, pričom vo voľbách potom klesla na svojich stabilných osem percent. Tentoraz je však odpoveď na otázku prečo zložitejšia.

Výskumníci Focusu zbierali dáta ešte pred tým, ako avizovala odchod z ĽSNS silná štvorka Milan Mazurek, Milan Uhrík, Ondrej Ďurica a Miroslav Suja. Zanechajme už pobavenie nad faktom, že na nedemokratické praktiky (zmena stanov na sneme bez ich vedomia) sa sťažujú fašisti, a pozrime sa na ich možný hlavný motív.

Štyria menovaní konajú zrejme v očakávaní výsledku súdu, ktorý môže poslať vodcu za mreže. Správajú sa teda, prepytujem, pragmaticky. Kotleba si síce novoročným online snemom poistil svoj vplyv v strane a nad jej financiami, ale to mu nemusí stačiť. Lebo, čo si budeme hovoriť, kádre, čo mu v partaji ostali, ozaj nestoja za nič. Iba dva príklady – digitálne úplne negramotný Mizík a ten, ktorého preslávil iba príchod na ustanovujúcu schôdzu parlamentu v roku 2016 s pištoľou (meno je nepodstatné).

Mazurek, Uhrík, Ďurica a Suja si možno vyhodnotili, že bez Kotlebu sú kotlebovci nepoužiteľní, tak radšej odídu a skúsia svoj vlastný projekt. A práve prieskum Focusu im na to dáva dodatočne dobré argumenty.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Komentáre

Teraz najčítanejšie