Denník N

Psychologička Hradileková: V ľuďoch narastá agresivita, je to dôsledok kolektívnej traumy, ktorú prežívame

Psychologička Zuzana Hradileková. Foto N - Vladimír Šimíček
Psychologička Zuzana Hradileková. Foto N – Vladimír Šimíček

Už teraz pri práci s lekármi v prvej línii zaznamenávam, že majú nočné mory, začínajú trpieť nespavosťou a úzkosťou, hovorí v rozhovore psychologička Zuzana Hradileková. Kolektívna trauma z pandémie môže podľa nej hroziť väčšine populácie.

Britská psychologička Til Wykesová hovorí, že mnoho z tých, ktorí boli hospitalizovaní na JIS-kách pri epidémiách SARS a MERS, trpelo neskôr posttraumatickou stresovou poruchou. Podobné dôsledky môžu podľa nej hroziť aj zdravotníkom, ktorí už mesiace bojujú s pandémiou covidu. Súhlasíte s ňou?

Určite áno, zdravotníci sú dennodenne svedkami úmrtí pacientov a niekedy aj úmrtí kolegov, zažívajú pocity vlastnej bezmocnosti, zúfalstva, strach o vlastný život aj o svoje rodiny. A hlavne nikto z nás nevie, čo bude nasledovať a koľko to ešte bude trvať – a to môže byť zdrojom úzkosti a panických atakov. Sú to udalosti s najvyšším traumatickým nábojom alebo potenciálom.

Treba však povedať, že zdravotníci, ktorí dnes pracujú v prvej línii, majú lepší potenciál zvládania kritických udalostí než priemer populácie.

Prečo?

Naša osobnosť inklinuje k určitému povolaniu, to znamená, že charakteristiky osobnosti dávajú predpoklad, že si podľa toho človek vyberie povolanie. Ľudia, ktorí pracujú v záchranárskych zložkách – policajti, hasiči, záchranári, urgentná a intenzívna medicína, chirurgia, traumatológia –  majú väčšinou osobnosť, ktorá je orientovaná na detaily, má potrebu riadiť, schopnosť vystaviť sa a podstupovať riziko, vysokú toleranciu stresu, ale tiež vysokú potrebu stimulácie a bezprostredného ocenenia. Títo ľudia teda zvládnu oveľa väčšiu záťaž, ako je bežné. Podľa výskumov je však aj v tejto kategórii okolo 20 percent ľudí, ktorí nespracujú zážitky a kritické udalosti spojené s výkonom svojej práce – u bežnej populácie je to pritom až okolo 40-60 percent.

A keďže to, čo zažívame dnes, nie sú kritické situácie, ale dlhodobá záťaž, dovolím si vysloviť hypotézu, že percento ľudí spomedzi zdravotníkov, pacientov aj ostatnej populácie, u ktorého sa objavia závažné dôsledky, bude ešte vyššie ako 60 percent.

Už teraz pri práci s lekármi v prvej línii zaznamenávam, že majú nočné mory, začínajú trpieť nespavosťou a úzkosťou.

Sú to klienti, ktorých ste mali už pred pandémiou, alebo vás vyhľadali práve počas nej?

Niektorí ma oslovili práve počas posledných mesiacov. Všimli si, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Koronavírus

    Rodičovstvo

    Rozhovory

    Vzťahy

    Rodina a vzťahy, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie