Denník N

Harabin v senáte skončil, Švecová podpísala nový rozvrh

Foto – TASR
Foto – TASR

Predsedníčka Najvyššieho súdu obmedzila vplyv Štefana Harabina. Konflikt Harabina s Klimentom môže podľa nej Najvyšší súd aj posilniť.

Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová dnes podpísala nový rozvrh práce, ktorý zamedzí akémukoľvek vplyvu Štefana Harabina. Nebude už totiž ďalej pôsobiť v senáte so sudcami Šimonovou a Dohňanským, ale v senáte jedného zo svojich najväčších kritikov Juraja Klimenta.

Denník N o tom informovala Marta Hrčková z Najvyššieho súdu.

Kliment pred niekoľkými dňami vyhlásil, že ak bude pracovať s Harabinom, hrozí pre ich „morálnu a odbornú disharmóniu“ fyzický konflikt.

„Predsedníčka nepovažuje zo svojej pozície za náležité komentovať niektoré zverejnené námietky, nakoľko vychádza z presvedčenia, že do inventára základného vybavenia sudcu patria predpoklady, ktoré neumožňujú konať tak, ako by z niektorých zverejnených stanovísk mohlo vyplývať,“ napísala Hrčková.

Švecová si je však podľa nej vedomá, že medzi Klimentom a Harabinom existuje „názorový rozdiel“, ale je presvedčená, „že každý z dotknutých kolegov je natoľko argumentačne zdatný, že sa dokážu  v jednom senáte, pri jednom stole, napokon dohodnúť, ba dokonca, že prípadný konštruktívny argumentačný konflikt by mohol v konečnom dôsledku viesť k skvalitneniu rozhodovacej činnosti Najvyššieho súdu“.

Harabina potrestajú (autor: Martina Pažítková)

Nový rozvrh práce schválila minulý týždeň aj Sudcovská rada Najvyššieho súdu. Harabin po jej rokovaní protestoval, že zmena nebola prerokovaná so sudkyňou Šimonovou z jeho senátu a hovoril, že je to protizákonné.

„Nie je pravdou, že JUDr. Šimonová sa k návrhu nevyjadrila, vyjadrila sa opakovane a to aj písomnou formou, naposledy dňa 18. 8. 2015, kde reagovala na navrhovanú zmenu z dovolenky, ktorú čerpala,“ napísala Hrčáková.

Nový rozvrh bude v najbližších dňoch zverejnený na stránke súdu. Harabin podľa neho skončil aj v dovolacom senáte. Predsedníčka urobila zmeny po viacerých jeho kontroverzných rozhodnutiach, kde oslobodil finančného riaditeľa SPP alebo ľudí, ktorých vyšetrovala policajná inšpekcia. Harabin ju totiž považuje za nezákonnú.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie