Denník N

Vedci: V Trenčíne si mohli zameniť britský variant koronavírusu s českým

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Na Slovensku sa genóm nového koronavírusu sekvenuje minimálne. O prítomnosti britského variantu vírusu u nás nevieme prakticky nič. Vysoký výskyt britského variantu koronavírusu v Trenčíne vedci spochybňujú, pretože dáta sa nezískali sekvenovaním genómu.

Keď Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) minulý týždeň informoval, že britský variant nového koronavírusu tvoril až 57 percent pozitívnych prípadov z plošného testovania, ktoré sa konalo 19. a 20. decembra v Trenčíne, správa vyvolala obavy, keďže tento variant sa šíri rýchlejšie ako pôvodný čínsky kmeň.

Špičkoví slovenskí vedci však po pozornej analýze výsledkov z Trenčína upozorňujú, že s veľkou pravdepodobnosťou došlo k nesprávnej identifikácii britského variantu.

Ako to vidia vedci z Univerzity Komenského a SAV

Ak by sa britský variant nového koronavírusu naozaj potvrdil v 57 percentách pozitívnych prípadov v Trenčíne, „britskú mutáciu by sme museli premenovať na trenčiansku, lebo v Británii by jej bolo menej ako u nás,“ reaguje na zistenia ÚVZ bioinformatik Tomáš Vinař z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave.

Ten sa podieľal na sekvenovaní genómu nového koronavírusu na Slovensku s biochemikom Jozefom Nosekom z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského (UK), bioinformatičkou Bronislavou Brejovou z Matfyzu UK a kolegami z tímu Borisa Klempu z Virologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV). Dôležitú úlohu v experimentoch zohrali aj doktorandky Viktória Hodorová z Prírodovedeckej fakulty UK a Kristína Boršová z Virologického ústavu SAV.

Na Slovensku doteraz spravili okolo sto izolátov nového koronavírusu. Prvé štyri sa robili vo Vedeckom parku UK, ďalšie dva v Berlíne a na zvyšku robili spomínaní vedci z UK a SAV.

Oslovení vedci sa domnievajú, že výsledky o výskyte britského variantu koronavírusu v Trenčíne nie sú výsledkom sekvenovania genómu, ale len polymerázovej reťazovej reakcie (PCR). „Keďže nesekvenovali genóm vírusu, myslíme si, že sa pomýlili. Podľa nás mohlo ísť aj o ‚český‘ variant B.1.258, ktorý sa na ten britský podobá,“ povedal biochemik Nosek.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie