Denník N

Ako nás testovanie miatlo, keď sme mapovali šírenie vírusu

Jedna z možností, ako zrekonštruovať vývoj pandémie, je odraziť sa od toho, čo sa dialo v nemocniciach.

Autorka pracuje ako analytička v Rade pre rozpočtovú zodpovednosť

Okrem toho, že úlohou testovaní je izolovať šíriteľov infekcie, ich výsledky by mali byť kľúčovým ukazovateľom šírenia vírusu. Podľa štatistík z testov rozhodujú vlády o obmedzeniach aj ich uvoľňovaní, posudzujú účinnosť opatrení a robia predpoklady o ďalšom vývoji.

Medzinárodným testovacím štandardom mapovania šírenia koronavírusu boli dlho PCR testy, časom sa popri nich masovo ujala lacnejšia a presnosťou prijateľná technológia antigénových testov. Na Slovensku sme sa s ňou masovo zoznámili počas plošného testovania, následne sa stala konkurentom PCR aj pri bežnom testovaní. Počtom testov ho prevalcovala a o pár týždňov už odhaľovala podobný počet pozitívnych prípadov ako PCR testy.

Bonusom bolo, že umožňovala otestovať sa aj preventívne, bez nejakej indikácie (klinických príznakov, vedomosti o stretnutí s pozitívnym, cestovateľskej anamnézy a pod.). To sa odzrkadlilo v iných charakteristikách výstupov, než malo PCR testovanie so svojimi pravidlami. Zlatý štandard mapovania sa stratil.

Tak sa stalo, že ani PCR testy, ani antigénové testy, ani ich súčet nedávali informáciu o tom, ako sa infekcia šírila v reálnom čase. Naopak, boli zdrojom falošných signálov.

Po októbrovom lockdowne a dušičkovom plošnom testovaní dáta hovorili, že sme vírusu zlomili väz. No už tri týždne po druhom kole plošného testovania dosahoval počet covidových hospitalizácií nové rekordy.

Začiatkom decembra sa spustil prudký nárast hospitalizovaných prípadov a krátko nato aj úmrtí. Napriek tomu, že výsledky z PCR testov a antigénového testovania predtým taký vývoj neindikovali, nemocnice sa vtedy podľa nich mali skôr vyprázdňovať. Podobne nás na prelome rokov vystrašil prílev ľudí do nemocníc, ktorý výrazne presiahol to, čo indikovali predchádzajúce testovania.

Vystopovať infekciu

Jednou z možností, ako spätne zrekonštruovať vývoj pandémie, je odraziť sa od toho, čo sa následne dialo v nemocniciach.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Plošné testovanie

Komentáre

Teraz najčítanejšie