Denník N

Uvoľňovať od februára? Počkal by som. Posledné, čo chceme, je poslať deti do škôl a potom mať ďalšiu vlnu (expertná anketa)

Richard Kollár, Ján Mikas, Alexandra Bražinová, Martin Smatana, Vladimír Krčméry, Peter Visolajský, Peter Sabaka a Pavol Čekan odpovedajú, či je dobré otvárať školy a niektoré prevádzky. Za problém väčšina považuje, že po plošnom testovaní nevieme, aká je reálna situácia.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) na piatkovej tlačovej konferencii povedal, že by sa mohlo od februára začať s uvoľňovaním opatrení. Niekoľko krajín v Európe prísne opatrenia najmä pre obavy z mutácie, ktorá sa objavila vo Veľkej Británii, predlžujú.

Minister Krajčí avizoval, že Slovensko by od 1. februára mohlo otvoriť škôlky, prvý stupeň základných škôl aj koncové ročníky základných a stredných škôl. Od 8. februára by sa mohli otvoriť aj obchody či vleky za podmienky negatívneho testu nie staršieho ako sedem dní.

Denník N preto oslovil odborníkov s otázkami, ako hodnotia avizované uvoľnenie opatrení.

Otázky:

  1. Mali by sa od 1. februára otvoriť škôlky, prvý stupeň základných škôl aj koncové ročníky základných a stredných škôl?
  2. Súhlasíte, aby sa od 8. februára otvorili obchody, vleky a iné prevádzky po predložení negatívneho testu?
  3. Dokedy by mal trvať lockdown, ako ho máme momentálne nastavený?

Richard Kollár,
matematik

1. Som veľmi rád, že školy sú prvá vec, o ktorej sa diskutuje, že by sa mali otvárať. Je veľmi ťažké povedať, či to je práve teraz dobre načasované, kým nevieme, do akej veľkej miery je na Slovensku zastúpený britský alebo iné varianty, ktoré sa viac šíria. Kým túto informáciu nemáme, nevieme, či nás ešte len čaká veľký problém, alebo ho máme už za sebou. Vedeli by sme to pritom zistiť v priebehu jedného alebo dvoch dní. Stačilo by využiť testy, ktoré má Pavol Čekan v chladničke. Ak by sme ich použili tak, ako si ich ministerstvo objednalo, tak by sme to vedeli. Ale my to asi nechceme vedieť.

2. Celkom nerozumiem, ako môžeme prejsť na covid automat, keď vieme, že v čase plošného skríningu je veľký výpadok dát. Covid automat nezohľadňuje antigénové testy, ale len PCR. Vieme, že počet PCR počas skríningového testovania klesne a v regiónoch, kde bude situácia zlá a bude sa testovať opakovane, to potrvá ďalší týždeň. Vieme, že 8. februára tam PCR testy nebudú mať dostatočnú výpovednú hodnotu. Chápem, že je záujem ísť podľa covid automatu, ale 8. februára ešte

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie