Denník N

Ficova lož malého významu a Navaľného veľký zápas o pravdu

Foto - TASR
Foto – TASR

Politickí väzni sa opäť stávajú výzvou pre demokratický Západ, lebo nám kladú nástojčivú otázku.

Robert Fico vyhlásil, že v slovenských väzniciach sedia politickí väzni. Mal na mysli ľudí, ktorých ako premiér vybral do funkcií a ktorí sú dnes vyšetrovaní pre korupciu a ďalšie zločiny.

Jeho výrok je, samozrejme, lož, lebo politický väzeň je taký, ktorý je trestaný za vyjadrenie svojho politického presvedčenia. Ficovi ľudia však boli apolitickí, zaujímali ich len peniaze.

Ficova lož patrí do kategórie malých, lebo jej politický význam je neveľký, a na Slovensku takých lží politici vyrieknu denne desiatky. Ďalšie tisíce sa potom každý deň objavia na sociálnych sieťach a v konšpiračných médiách. Sú síce malé, ale svojím množstvom naberajú na význame, lebo ubíjajú náš prirodzený cit pre pravdu.

Fico sa tohto citu vzdal už dávno, ešte keď slúžil komunistickému režimu. Ten stál na jednej veľkej lži, že za všetko utrpenie ľudstva môžu kapitalisti. Lož presiakla celým systémom a komunisti klamali od rána do večera – napríklad keď tvrdili, že v československých väzniciach nesedia žiadni politickí väzni.

Americký historik Timothy Snyder presne postrehol, že bývalé totalitné systémy stáli na jednej veľkej lži, ktorá mala univerzálnu ambíciu. Napríklad keď nacizmus tvrdil, že za všetko utrpenie ľudstva môžu židia.

A postrehol, že súčasné diktatúry sú postavené na lži „strednej veľkosti“. Ich ambícia je lokálna, ako keď ruský režim tvrdí, že morálne prehnitý liberálny Západ chce rozložiť ruskú spoločnosť, aby ju mohol ovládnuť. Alebo keď Viktor Orbán tvrdí, že za utrpením Maďarov je George Soros. Tieto diktatúry nie sú totalitné, lebo strpia aj existenciu malých právd, ak priamo nevyvracajú štátnu lož.

Vývoj diktatúr k teroru

V západných demokraciách vrátane tej slovenskej bývajú lži malé, ale je ich veľa, aj preto si zápas o pravdu vyžaduje oveľa viac námahy než odvahy (s výnimkou investigatívnych novinárov). A rovnako malé a nevýznamné je aj politické presvedčenie, ak si ho vôbec niekto osvojí. Stačí sa pozrieť na poslancov súčasnej vládnej koalície, s akou ľahkosťou sa vzdávajú princípov, na ktoré ešte včera prisahali.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Alexej Navaľnyj

Robert Fico

Komentáre

Teraz najčítanejšie