Denník N

NET – o pôvode slova

Keby som písal Čechova-boxera dnes, asi z neho spravím youtubera.

Autor je dramatik

Pozerám, ako nad Bratislavským hradom krákajú havrany, a spomínam, ako celý svet s napätím sledoval posledné hodiny Trumpovho prezidentovania, keď ho sociálne siete odpílili od milovaného, rozvášneného davu. Snáď každý vtedy pochopil, že chlapci z Kremíkového údolia majú väčšiu moc než demokraticky zvolené vlády a parlamenty. Urobili správne, no tým len otvorili diskusiu, kedy a komu to urobia zasa, a komu nie. Vzhľadom na obsah webovej žumpy budú takéto zákroky nanajvýš potrebné, len sa bojím, že povedú aj k webovej smrti tých, čo protestujú proti totalitným režimom a sú establishmentu kdekoľvek na svete nepohodlní.

Pred dvadsiatimi rokmi som napísal kontrafaktuálnu hru Čechov-boxer, v ktorej sa Anton Pavlovič živí ako scenárista sitcomov pre Cársku televíziu. Slovo „sitcom“ je totiž jeho vynález a vzniklo vďaka skromným výrobným podmienkam. Cárska televízia do programov investovala minimum, a preto Čechovove krátke príbehy nakrúcali tak, že bolo treba sedieť v jednej izbe – rusky povedané „náda sidéť v kómnate“, v skratke „sit-com“.

Keby som písal Čechova-boxera dnes, asi z neho spravím youtubera, ktorý pravdivo hovorí o súčasnom svete a napáda hejterov typu Golovinského, ktorý má svoj fake news kanál Protokoly sionských mudrcov. Čechov by rovnako ako sitcom vynašiel aj slovo net. Rýchlo totiž zistil, že hlavnou emóciou na sieti je nenávisť vyjadrená slovom NIE, rusky NET. A tak vzniká názov dnešnej žumpy, ktorú zneužívajú na svoje toxické reči milióny podobných ako oranžový odstavený americký ex.

Ako by Čechov hneď po vzniku privítal net? Net čistý, naplnený očakávaním?

„Čo ak sú to len problémy začiatkov? Musí sa to predsa napraviť… net… taká úžasná nová forma, tá sa dokáže znútra obrodiť. Chcel by som žiť o sto rokov, závidím budúcim generáciám ich internet… v rukách ho budú mať múdri muži, bude ohňom, ktorý poučí a nadchne, najväčší myslitelia doby sa budú prihovárať z monitorov, skladatelia uvedú svoje symfónie naraz pred miliónmi ľudí, aj v najzapadnutejšej pustatine sa rozžiari modré svetlo, eskimáci sa budú kochať príbehmi Turgeneva, láskavosťou Puškina, múdrosťou Tolstého, vplyvom internetu bude z generácie na generáciu ľudský rod šťastnejší, budú v ňom milióny vzdelaných ľudí, pretože koho raz osvieti krása, ten nedokáže podlo žiť…“

Neviete, či sa už vrátili havrany do Toweru? Údajne od nich závisí šťastie Británie. V poslednom čase ich nejako veľa lieta nad Bratislavským hradom. Azda nezablúdili.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie