Denník N

Remišovú upozornili, že sa má do júna vysťahovať z úradu vlády, Matovič vraví, že s tým nič nemá

Veronika Remišová a Igor Matovič. Foto – TASR
Veronika Remišová a Igor Matovič. Foto – TASR

Aktualizované: List od Úradu vlády SR dostala vicepremiérka krátko po hlasovaní o plošnom testovaní a deň po hádke na koaličnej rade. Šéf úradu vlády vraví, že ho posielali ešte pred konfliktom o testovanie.

Vicepremiérka a ministerka pre regionálny rozvoj Veronika Remišová dostala 19. januára, teda dva dni po tom, ako nepodporila pri hlasovaní vo vláde plošné testovanie od úradu vlády upozornenie, že jej v júni tohto roka končí nájomná zmluva v budove úradu vlády, ktorá je sídlom premiéra.

List od vedúceho úradu vlády Júliusa Jakaba mohol vyznieť ako trest od premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) za to, že nesúhlasila s plošným testovaním.

Čo sa dialo

Matovič vraví, že vôbec netušil, že je Remišová na úrade vlády v prenájme. Pre Denník N po zverejnení textu o sťahovaní Remišovej odmietol, že by mal čokoľvek spoločné so zaslaním listu pre jej ministerstvo alebo že by sa jej takto chcel pomstiť.

Premiér podvečer na tlačovke povedal, že táto kauza neexistuje a nie je nič zlé na tom, že ju na to úradníci upozornili. S Remišovou si vraj dobre rozumie a majú normálny vzťah.

Spojitosť listu s Remišovej postojmi odmieta aj Jakab. Vraví, že list bol napísaný už 12. januára a následne po podpise vedúceho Úradu vlády SR ho odoslali na Remišovej ministerstvo. „Udalosti, ktoré opisujete, spolu v žiadnom prípade nesúvisia,“ vraví o sťahovaní a konflikte o plošné testovanie.

Kancelárske priestory na úrade vlády dostal do prenájmu 22. júna 2016 na obdobie päť rokov ešte vtedajší podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. „Pri vzniku nového ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) bol dokončený presun niektorých častí Úradu vlády pod nové ministerstvo (napríklad operačný program Technická pomoc s viac ako 80 zamestnancami a celou budovou).“

Ministerka Remišová podľa Jakaba avizovala hľadanie nových priestorov, kde by svoje ministerstvo scelila, a v tomto procese jej úrad vlády podľa neho pomáhal. „Táto zmluva, ako vyplýva z úvodu, končí 22. júna 2021. Úrad vlády štandardne v rámci dobrých vzťahov upozornil predstaviteľov ministerstva na vypršanie nájomnej zmluvy pol roka pred termínom,“ hovorí Jakab.

Vicepremiérka Remišová vraví, že nechce z listu týkajúceho sa jej nájmu na úrade vlády robiť senzáciu. „Je to bežný úradnícky postup,“ povedala. Svoj vzťah s premiérom označila za pracovný. Nevylučuje však, že požiadajú o predĺženie nájmu v budove úradu vlády, pretože hľadajú nové priestory, čo môže trvať niekoľko mesiacov.

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) spochybňuje vysvetlenie, že list poslaný vedúcim úradu vlády išiel k vicepremiérke tak dlho. „Teória, že list poslaný vedúcim úradu vlády ide z jedného krídla vládneho paláca do druhého dlhšie ako pár minút (tvrdia, že výpoveď z priestorov poslali Remišovej ešte pred konfliktom, čo by znamenalo, že k nej oznam išiel cca tri či štyri dni), je mi ťažko uveriteľná,“ napísal na Facebook. Rovnako ťažko uveriteľná mu pripadá téza, že premiér o ničom nevie. „Či je to hlúpa pomsta alebo hlúpa náhoda, je teraz už, žiaľ, jedno. Na verejnosti to vyzerá strašne,“ píše Šeliga.
Foto – TASR

Veronika Remišová nepodporila plošné testovanie na vláde v nedeľu 17. januára. „Máme iný názor na celoplošné testovanie, nie je to politický spor, ale rozdielne názory na najlepšie riešenie,“ vysvetľovala to v ten deň na Facebooku. Ešte v roku 2016 bola líderkou kandidátky Matovičovej strany, z ktorej odišla v lete 2019 do nového projektu, ktorý rozbehol Andrej Kiska po odchode z Prezidentského paláca.

Nikdy nepodporia plošné testovanie

Remišová minulý týždeň v pondelok pre Denník N v rozhovore jednoznačne skonštatovala, že jej strana už žiadne plošné testovanie v budúcnosti nepodporí, a prezradila aj ďalšiu okolnosť rozhodovania vlády, ktorá sa Igorovi Matovičovi nemusela páčiť – vicepremiérka totiž spomenula, že vláda do debaty o testovaní nezapojila odborníkov.

„Pri takomto dôležitom dokumente by som uvítala zapojenie odborníkov aj počas rokovania vlády, aby s nimi mohla diskutovať vláda ako celok. Tento postup som aj navrhovala.“

Remišová povedala tiež to, že by mal Matovič zmeniť komunikáciu a vytvoriť si špeciálny tím. „Premiér nemusí komunikovať všetky aspekty pandémie. Komunikácia by mala byť disciplinovaná, podľa presných princípov krízovej komunikácie s jasne rozdelenými kompetenciami toho, kto, čo a kedy komunikuje.“

V ten deň sa konala aj koaličná rada štyroch vládnych strán. Podľa informácií Denníka N na nej došlo ku konfliktu pre plošné testovanie. Premiér na nej obviňoval Remišovú a vicepremiéra a predsedu SaS Richarda Sulíka a na rokovaní prepukla hádka.

List na jej ministerstvo prišiel o deň neskôr. „Nebudeme to komentovať. Dlhodobo hľadáme nové priestory, do ktorých chceme presťahovať ministerstvo,“ odpísal tlačový odbor Veroniky Remišovej k téme sťahovania.

Sťahovať sa mala, o termíne vedela

Veronika Remišová úraduje z kancelárie na úrade vlády, ktorá je v inom trakte budovy, ako sídli premiér. Od vzniku ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie vlani v júli hľadajú nové priestory. Momentálne sídlia v štyroch rôznych budovách. Vicepremiérka sa chcela presťahovať do budovy na neďalekej Štefánikovej ulici, kde už sídlia kľúčové sekcie ministerstva.

Vzťahy Igora Matoviča a Veroniky Remišovej ako kolegov vo vláde boli doteraz štandardné. Narušil ich až prístup strany Za ľudí k plošnému testovaniu. Na jeseň ho ešte najmenšia vládna strana podporovala, teraz ich predsedníčka hlasovala ako jediná na vláde proti.

„Bolo to spoločné rozhodnutie celej strany. Zvolala som predsedníctvo, v strane máme silné odborné skupiny, najmä zdravotnícky tím. Okrem toho som túto tému konzultovala aj s viacerými odborníkmi mimo strany. Každú navrhovanú alternatívu sme s nimi podrobne preberali. Výsledkom hĺbkových diskusií je náš spoločný postoj k celoplošnému testovaniu,“ vysvetľovala to Remišová.

Oveľa intenzívnejší konflikt prebieha od vlaňajšej jari medzi Matovičom s Richardom Sulíkom. Už počas prvej vlny predseda vlády obvinil predsedu SaS a ministra hospodárstva, že mu vrazil dýku do chrbta. Keď ministrovi hospodárstva dlhšie trval nákup antigénových testov, premiér ho nazval idiotom, vyzval ho, aby do Vianoc podal demisiu, a obvinil ho z miliardovej škody pre štát a z toho, že zavinil 4300 úmrtí na covid-19.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hegerova vláda

Veronika Remišová

Slovensko

Teraz najčítanejšie