Denník N

Predbehli sa politici aj miliardár. Nielen na Slovensku sa objavil škandál pri očkovaní

Na jar koronavírus silno zasiahol španielske domovy dôchodcov. Ich obyvatelia patria pri vakcinácii k prioritným skupinám. Foto - TASR/AP
Na jar koronavírus silno zasiahol španielske domovy dôchodcov. Ich obyvatelia patria pri vakcinácii k prioritným skupinám. Foto – TASR/AP

Keď španielske médiá priniesli informáciu, že sa dal prednostne zaočkovať proti covidu, Manuel Villegas sa bránil. „V mojich dokladoch sa píše, že som lekár, nie politik,“ vysvetľoval na tlačovke kardiológ, toho času člen regionálnej vlády v Murcii. V nej mal na starosti práve zdravotníctvo.

Villegas vravel, že sa denne zaoberá pandémiou a stretáva sa so zdravotníkmi, ktorí môžu byť nakazení. Vakcínu však dostalo aj vyše 400 ľudí z jeho úradu, ktorí nie sú v prvej línii. Medzi nimi bola aj politikova manželka.

Regionálny politik napokon vo funkcii skončil, no ani zďaleka nejde o jediný škandál, ktorý sa týka predbiehania pri očkovaní. Ďalšie španielske kauzy sa týkajú predstaviteľov armády a starostov.

V Poľsku zas vakcínu skôr dostali známi umelci, vo Švajčiarsku miliardár a v Česku tisíc dávok rozdelili medzi zamestnancov Štátneho zdravotného ústavu a ich rodiny. Kuriózny prípad sa stal v Británii, kde sa šíril odkaz na neverejnú registráciu.

Vraj iba využili zvyšné dávky

Villegas nebol prvý ani posledný španielsky funkcionár, ktorý čelil kritike za to, že dostal vakcínu proti covidu, hoci tá je podľa očkovacieho plánu zatiaľ určená pre iné skupiny.

Starosta mestečka El Verger sa obhajoval tak, že vakcínu dostal, pretože ostali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie