Denník N

Vedecký novinár Koubský: V pandémii začíname druhý polčas

Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Bolo zrejmé, že pandémia príde, a ľudstvo sa na ňu malo pripraviť, no v realite je to tak, že ľudia sa dokážu učiť len zlou skúsenosťou, hovorí o uplynulom roku novinár českej redakcie Deníka N Petr Koubský. Jeho esej nájdete v novom magazíne Denníka N Rok s koronou. V rozhovore sa dočítate:

  • podľa čoho sa rozhoduje, ktorý z mnohých dostupných vedeckých názorov si osvojí;
  • ako by lepšie trasovanie mohlo pomôcť pri zvládaní pandémie;
  • čo si myslí o plošnom testovaní na Slovensku;
  • kedy by sme sa mohli dočkať v strednej Európe kolektívnej imunity.

Keď ste sa na začiatku minulého roka dozvedeli, čo sa deje v čínskom Wu-chane, mali ste nejakú predstavu, ako sa to bude ďalej vyvíjať? A ako tá predstava obstála v spätnom pohľade z januára 2021?

Samozrejme, že som žiadnu presnú predstavu nemal. Bolo by jednoduché teraz robiť zo seba múdreho a tvrdiť, že som vedel, ako to dopadne. Videl som, že sa tam šíri pomerne závažná choroba, a porovnával som si to s epidémiou SARS-u, ktorá prebehla v roku 2002. Tá vtedy svet na chvíľu vzrušila, ale podarilo sa ju veľmi rýchlo zastaviť a do Európy sa rozšírila len málo.

Očakával som teda, že máme pred sebou ďalšiu podobnú udalosť. A že to pre nás novinárov bude zaujímavé hlavne spravodajsky. Ale že nás to zasiahne takýmto zásadným spôsobom, o tom som nemal ani poňatia.

Ako je možné, že SARS a MERS zostali lokalizované, ale tento nový koronavírus spôsobil pandémiu? 

Na to je niekoľko vysvetlení. To najzásadnejšie spočíva v tom, že v prípade covidu je obdobie, keď človek nemá viditeľné príznaky, no môže už niekoho nakaziť. To pri pôvodnom SARS-e nebolo. Ten v prípade infekcie spôsoboval ťažké príznaky, ktoré infikovaného automaticky vyradili zo života spoločnosti. Ale teraz máme množstvo miernych priebehov ochorenia, a teda neviditeľných šíriteľov. Práve preto sa epidémia tak neuveriteľne rozbehla po celom svete.

Dá sa vôbec na takúto udalosť pripraviť? 

To je úžasná otázka, ktorá sa bude v najbližšej budúcnosti opakovať v mnohých podobách a na mnohých miestach. Ale je na ňu ťažká odpoveď. Asi sme sa na to mali pripraviť ako ľudstvo a obyvatelia jednotlivých krajín. A to z dôvodu, že takáto epidémia sa skôr či neskôr dala čakať a bolo asi jasné, že musí nastať. Očakávalo sa, že choroba, ktorá ju spôsobí, bude chrípka.

Nedá sa vylúčiť, že nejaká chrípková epidémia ešte príde a bude

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie