Denník N

Hlavne, že je zákon na ochranu pôdy

Kým sú medzi štátnymi úradníkmi podvodníci, žiadne paragrafy nezabránia insider tradingu.

Príbeh špekulatívneho výkupu pozemkov pod budúcim Jaguarom by sa mal vytesať do základného kameňa ministerstva pôdohospodárstva, ktoré kedysi vymyslelo zákon proti špekulatívnemu výkupu pozemkov.

Ako vidno, je úplne jedno, čo má „investor“ zapísané v obchodnom registri alebo koľko osôb s poľnohospodárskou vysokou či so zdedeným gazdovstvom má medzi štatutármi. Jahnátkov zákon bežným ľuďom akurát skomplikoval život namiesto toho, aby ich – ako sľuboval komjatický minister – chránil.

Video: Špekulanti s pôdou sa nezľutovali ani nad chorými
autor: Martina Pažitková

Kým jeden zákon sa dal ľahko obísť, druhý – konkrétne trestný zákonník s paragrafmi o zneužití informácií v obchodnom styku – sa zase dá porušovať bez trestu. Vedia to Počiatkovi kamoši z jachty, ktorých pokladom sa stalo číslo 30,126. Ale vedia to aj mnohí ďalší, od víťazov nástenkového tendra až po majiteľov pôdy pod budúcim bratislavským obchvatom. Trestná sadzba sedem až dvanásť rokov pôsobí odstrašujúco na papieri, ale kým si ju niekto neodsedí, účinok je nulový.

No a zdá sa, že na schému „ja som sa dozvedel – ty to rýchlo kúp“ je krátky aj tretí, najnovší zákon, ktorý schválili špeciálne pre prípady, ako sú Jaguar či obchvat, keď je predpoklad, že dôverná informácia o vládnej investícii unikne, skôr než by štát stihol zabezpečiť pozemky. Pretože keď sa potvrdí, že pôdu prevádzali ešte predtým, ako vláda schválila „návrh na vydanie osvedčenia o významnej investícii“, čím si podľa zákona zabezpečila predkupné právo, tak nás čakajú dlhé súdy a dokazovanie, že išlo o neprípustné špekulatívne obchody.

V lepšom prípade to len predraží získavanie pozemkov pod Jaguar, v horšom prípade to špekulanti vyhrajú a predraženie bude ešte väčšie.

Po stý raz sa tak potvrdilo, že zákony strácajú silu, keď ich porušovanie buď štát priamo riadi, alebo aspoň dosť dobre nestráži. Inak povedané, zákon, ktorý by zabránil tomu, aby ktosi dobre informovaný predbehol štátneho nákupcu pozemkov, sa nedá napísať. Aspoň kým na štátnych a obecných úradoch budú sedieť ľudia ochotní podvádzať. No a takí ľudia tam budú sedieť minimálne dovtedy, dokedy ich budú tolerovať ich šéfovia a riaditelia. A tí ich budú tolerovať, až pokým sa nenájdu ministri a premiéri, ktorým to bude prekážať.

A tak sa dostávame až k voličom. Žiaľ, máloktorý z nich má pozemok, na ktorom by mohol vinou dobre informovaných úradníkov prísť o peniaze, takže až tak rýchlo sa nič meniť nebude.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Automobilový priemysel

Komentáre

Teraz najčítanejšie