Denník N

Špekulanti s pozemkami pri Nitre pripravili o tisíce aj vozičkárov

Pani Helena Balková je na vozíčku, štát jej chcel za pozemok pod automobilkou zaplatiť vyše 20-tisíc eur, no špekulanti ho predbehli a kúpili za vyše tisícku. Foto N - Matej Dugovič
Pani Helena Balková je na vozíčku, štát jej chcel za pozemok pod automobilkou zaplatiť vyše 20-tisíc eur, no špekulanti ho predbehli a kúpili za vyše tisícku. Foto N – Matej Dugovič

Súkromná firma skúpila pozemky pod budúcou automobilkou aj od dôchodcov, vozičkárov a ťažko chorých. Právnik poškodených hovorí, že v zahraničí štát majiteľov vopred varuje, že ich pozemky môžu vďaka investícii získať hodnotu.

Asi pred dvomi týždňami niekto zazvonil dôchodkyni Helene Balkovej z Lužianok. Bývalú železničiarku čakajú pred domom dve ženy, musí im otvoriť z prvého poschodia na diaľku. Je na vozíčku a po schodoch sa sama nedostane.

Ženy vedia, že má pozemok, chcú, aby ho predala. Sľubujú peniaze na ruku, 1460 eur. Keď sa neskôr vrátia s nachystanými papiermi, pani Balková nakoniec súhlasí s predajom. Ako desiatky ďalších, prevažne dôchodcov, aj ona tak práve prišla o o tisíce eur.

Takmer 14-násobne vyššia ponuka od štátu za pozemky, na ktorých má stáť automobilka Land Rover, prichádza neskoro, keď ľudia už pozemky predali špekulantom.

Video: Špekulanti s pozemkami sa nezľutovali ani nad chorými
autor: Martina Pažitková

Starosta vedel, nemohol ich varovať

Starosta obce Jozef Bojda hovorí, že o plánoch s automobilkou vedel asi od februára tohto roka, poznal aj lokalitu, kde má vyrásť. No musel so štátom podpísať mlčanlivosť, a tak nemohol obyvateľov vopred varovať.

Niekto však zrejme informácie z vládnych plánov vyniesol. Firma Poľnohospodárska pôda mala záujem o pozemky v lokalite pod budúcou automobilkou. Keď jej zástupcom iný majiteľ pôdy núkal pozemky v inej lokalite, odmietli.

Za ďalšou pani, ktorá chce zostať v anonymite, prišli už začiatkom júla. Teda krátko predtým, ako štát vyhlásil lokalitu za strategickú. Muž sa predstavil, že je z firmy Poľnohospodárska pôda.

Jej konateľ Marek Noga podniká v inej firme so zamestnancom ministerstva hospodárstva Martinom Urminským. Štátne aj súkromné zmluvy pre ľudí s pozemkami sa pritom podozrivo podobajú.

Ponuky od štátu a špekulantov sú veľmi podobné, najväčší rozdiel je v kúpnej cene. Foto N - Matej Dugovič
Ponuky od štátu a špekulantov sú veľmi podobné, najväčší rozdiel je v kúpnej cene. Foto N – Matej Dugovič

Keď cítili váhanie, išli s cenou hore

Pani sa chcela najskôr poradiť so súrodencami, povedali jej, že sa chystá nejaká výstavba a nemá predávať lacno. Hneď na druhý deň prišla namiesto muža vyjednávať v noci žena – Paula Miklášová z Bratislavy.

„Ponúkla mi až tritisíc eur, viac ako euro na meter štvorcový. Iným núkali aj po 30 centov, tak som si povedala, že je to dobrá cena. Som nezamestnaná a každé euro je dobré.“

Kupujúci o automobilke tvrdili, že plány padli, premiestňuje sa do Poľska a písali o tom aj noviny. V médiách sa vtedy naozaj objavili správy o tom, že Jaguar zrejme pôjde do Poľska.

Video: Pokúsili sme sa osloviť Paulu Miklášovú: Ja sa vám k ničomu nevyjadrím, rozumiete? (autor: Tomáš Prištiak, .týždeň)

„O týždeň som dostala ponuku od štátu, pozemky, čo som ja predala za necelých päťtisíc eur, chceli kúpiť za 70-tisíc.“

Takmer 20 rovnako oklamaných ľudí teraz zastupuje advokátska kancelária Petra Havlíka. Jej pracovník Jaroslav Dobiš odhaduje, že prišli o vyše pol milióna eur.

Predávali napríklad aj dve rodiny cukrovkárov s amputovanými  končatinami či muž po ťažkej operácii mozgu. „Na prvý pohľad muselo byť jasné, že každý cent mohol zlepšiť ich ťažkú životnú situáciu. Napriek tomu konali, ako konali, čo považujem za hyenizmus,“ vraví Dobiš.

„Manžel je po mozgovej príhode, musím ho občas zastupovať. Volali mi, že chcú kúpiť pozemky,“ vraví ďalšia podvedená Alžbeta Mišutová. Najskôr chceli dať 450 eur, manžel súhlasil, synovec bol najskôr proti, no peniaze by sa mu hodili na zariadenie bývania. „Radšej vrabec v hrsti ako holub na streche. Volala som im, že mám ďalšieho kupca, aby dali za meter štvorcový aspoň päť eur. Chceli to rýchlo vybaviť, vraj toho mali veľa, ale zvýšili iba na 700 eur.“

Aj to však Mišutovcov potešilo, dostali viac, ako im pôvodne núkali. „Hodili 700 eur na stôl a hneď odišli.“

Manžel Alžbety Mišutovej prekonal mozgovú porážku. Foto N - Matej Dugovič
Manžel Alžbety Mišutovej prekonal mozgovú porážku. Foto N – Matej Dugovič

Štát ich mohol varovať

Dobiš hovorí, že prevody ešte môžu zvrátiť, a ak pomôže aj štát, bude to jednoduchšie. „Je na zváženie, či zámery pre takéto lokality do budúcna neoznamovať vopred ako nezáväzný zámer. Ľudia by potom mohli zvážiť, či počkajú na zrealizovanie a predajú pôdu len v nevyhnutých prípadoch.“

Veľké pozemky pri Lužiankach má aj katolícka cirkev. Tá však žiadnu ponuku na odkúpenie od súkromníka nedostala. Oslovil ich iba štát.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie