Denník N

Šiestu dávku z ampulky budeme musieť zaplatiť. Nie vždy sa ju však darí využiť

Ampulka s vakcínou od spoločností Pfizer a BioNTech. Foto - Lisa Ferdinando, Ministerstvo obrany USA, Wikimedia CC BY 2.0
Ampulka s vakcínou od spoločností Pfizer a BioNTech. Foto – Lisa Ferdinando, Ministerstvo obrany USA, Wikimedia CC BY 2.0

V Európskej únii je už niekoľko týždňov povolená aplikácia šiestej dávky z fľaštičky prvej schválenej vakcíny proti covidu-19 od spoločností Pfizer a BioNTech.

Farmaceutická firma si ju však dáva od jednotlivých krajín zaplatiť, nejde teda o dávku navyše. Okrem toho sa zdravotníkom šiestu dávku nie vždy podarí vyextrahovať.

Prichádza menej ampuliek

Na prelome roka premiér Andrej Babiš oznámil, že Česko je prvou krajinou EÚ, ktorá povolila používanie šiestej dávky z jednej ampulky vakcíny Comirnaty.

Nemal síce pravdu – prvou krajinou bolo Taliansko, ktoré to povolilo o deň skôr –, no predovšetkým zdôrazňoval, ako sa počet dávok pre Česko zvýši o 1,6 milióna – z plánovaných ôsmich na 9,6.

Ôsmeho januára aj Európska lieková agentúra (EMA) potvrdila, že v každej ampulke Comirnaty je skutočne šesť dávok, a tak zmenila svoje pôvodné odporúčanie k autorizácii vakcíny. Členské štáty EÚ sa teda začali radovať, že vakcinácia pôjde rýchlejšie.

Ako však neskôr upozornil denník Financial Times, spoločnosť Pfizer začala vo svojich dodávkach posielať menej fľaštičiek. Zmluvy na dodávky sú totiž

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie