Denník N

Zvyšuje mäso riziko rakoviny a zhoršuje erekciu? Overili sme tvrdenia z filmu The Game Changers 

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ultramaratónec Scott Jurek zvládol 3523-kilometrovú Appalačskú cestu za rekordných 46 dní a osem hodín.

Jeden z najsilnejších mužov sveta Patrik Baboumian prešiel vyše desať metrov s váhou 555 kilogramov.

Dotsie Bauschová sa v Londýne 2012 stala najstaršou olympijskou medailistkou v dráhovej cyklistike.

Čo majú títo športovci spoločné? Všetci traja sa počas kariéry stali vegánmi a tvrdia, že práve rastlinná strava bola kľúčom k ich úspechu.

Ich príbehy spoznávame v dokumente Tí, ktorí menia svet (z anglického The Game Changers), ktorý vyšiel v júli 2018 na Netflixe. Jeho tvorcami sú režisér Avatara James Cameron, Jackie Chan či Arnold Schwarzenegger.

Dokument cituje desiatky štúdií, na základe ktorých sú živočíšne bielkoviny vrátane kuraciny či mliečnych výrobkov nevhodné pre naše zdravie. Mäso spájajú s vysokým rizikom rakoviny aj s kardiovaskulárnymi problémami či zhoršením erekcie.

Naopak, vegánsku stravu označujú za protizápalovú – dokonca aj ľadový šalát vraj obsahuje viac antioxidantov ako napríklad losos.

Ako je to však naozaj? Majú tvorcovia pravdu alebo zavádzajú? Denník N sa pozrel na najdôležitejšie tvrdenia z filmu a zhodnotil ich s výživovými poradcami Danielom Weissom a Milanom Sedliakom.

Ak sa Sedliak nevyjadril, stotožňoval sa s Weissovým verdiktom.

V závere textu nájdete aj postrehy Viktora Bielika, ktorý si film niekoľkokrát pozrel a dohľadával si štúdie.

„Aj keď sa dokument tváril ako projekt bez konfliktu záujmov, v pozadí bola napríklad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Gastro a jedlo

Radíme športovcom

Šport a pohyb, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie