Denník N

Do školy len s negatívnym rodičom – tak môže vyzerať návrat najmladších žiakov do škôl

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aké sú nástrahy otvárania škôl? Antigénové testy rodičov môžu byť staré a presne nevieme ani to, ako veľmi je na Slovensku rozšírená britská mutácia. Tá sa rýchlejšie šíri aj medzi deťmi.

Ani na sklonku januára po prvom kole plošného testovania ešte nie je jasné, kedy sa deti vrátia do škôl. V stredu o tom rokoval aj krízový štáb, rozhodnutie nepadlo.

Tím epidemiológov chce ešte vo štvrtok prehodnotiť výsledky plošného testovania. Vo štvrtok chce finálne rozhodnutie o otvorení škôl oznámiť minister školstva spolu s ministrom zdravotníctva.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) po rokovaní krízového štábu priznal, že otváranie škôl v pondelok je otázne. „Situácia nie je dobrá, čísla nám neumožňujú prejsť do bordovej zóny covidového automatu,“ povedal v stredu podvečer. Pripustil tiež, že sa pri rozhodovaní o otváraní môže brať do úvahy regionálna situácia.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) povedal, že na krízovom štábe bola väčšina odborníkov za odloženie nástupu do škôl.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) pripustil, že ak by prišlo k otváraniu pre nižšie ročníky základných škôl, rodičia žiakov by sa museli preukázať negatívnym testom. „Hypoteticky, ak príde k otvoreniu škôl, ktoré bude podmienené otestovaním zákonného zástupcu, pôjdeme aj podľa vyhlášky, ktorú bude musieť vydať hlavný hygienik – aby sa pri vstupe preukazovalo negatívnym testom.“

Zdroj – minedu.sk
Od 8. februára by podľa Gröhlinga mal začať fungovať covidový automat, ktorý upravuje aj pravidlá otvárania škôl. Ak by sa podľa vývoja pandémie prepol do bordovej fázy, znamenalo by to, že by sa v niektorých regiónoch otvorili škôlky, prvý stupeň základných škôl a druhý stupeň s otestovaním detí a rodičov. Minister školstva potvrdil, že otváranie škôl môže byť v každom regióne odlišné – podľa epidemickej situácie.

Počas dátovej tmy ešte školy neotvárajme

Odborníci a vedci sa v ankete Denníka N zhodli, že otváranie škôl na budúci týždeň považujú za

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie