Denník N

Merkelovej posielajú Sýrčania srdiečka, za utečencov ju pochválil aj Obama

Merkelová, milujeme ťa, odkazujú kancelárke Sýrčania. FOTO - FACEBOOK
Merkelová, milujeme ťa, odkazujú kancelárke Sýrčania. FOTO – FACEBOOK

Nemecko môže tento rok privítať až milión migrantov, narozdiel od viacerých európskych politikov na to nereaguje s panikou ani xenofóbnymi postojmi.

Nemecko sa môže už v roku 2015 stať lídrom s počtom prijatých utečencov medzi západnými krajinami.  

Po masívnom exode z Blízkeho východu, ale aj Afganistanu či Pakistanu sa očakáva v Nemecku tento rok príchod 800-tisíc utečencov. Podľa nemeckého týždenníka Stern v kombinácii s ekonomickými migrantmi z iných krajín eurozóny by mohlo byť presídlencov v Nemecku až milión. Vyplýva to z údajov nemeckého štatistického úradu.

Srdiečka pre Angelu

Napriek tomu nemecká vláda nereaguje na utečeneckú krízu s panikou a xenofóbnymi agresívnymi postojmi. Kancelárka Angela Merkelová dokonca zjemnila pravidlá pri prijímaní utečencov zo Sýrie, kde milióny ľudí utekajú pred občianskou vojnou.

Nemecký federálny úrad pre migráciu vyhlásil, že pre nich nebude aplikovať Dublinský dohovor. Teda, že nebude vracať utečencov do krajiny Únie, kde požiadali o azyl prvýkrát. To znamená, že ich nebude posielať do Grécka či Talianska, kde sa utečenci na svojej ceste na Západ dostali najskôr.

Reakcia na sociálnych sieťach bola pohotová. Na Facebooku či Twitteri začali Sýrčania posielať Merkelovej odkazy so srdiečkami a obdivom. “Merkelová si zaslúži vďaku za pozastavenie dublinského dohovoru. Bola by som rada, keby som ju mohla niekedy stretnúť,” napísala podľa britskej televízie BBC Hanada Alrefai.

 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=501805649983342&set=a.134890050008239.29774.100004617330210&type=1&permPage=1

Za otvorený postoj k utečencom pochválil kancelárku americký prezident Barack Obama v telefonickom rozhovore, v ktorom preberali hlavne krízu na Ukrajine. Vyzdvihol rolu lídra, ktorú podľa neho Nemecko v Európe pri riešení utečeneckej kríze prebralo a tiež sa jej poďakoval za pomoc zúfalým Sýrčanom.

Od roku 2011, keď vypuklo v Sýrii povstanie, zomrelo v krajine vyše 300-tisíc ľudí. Vyše sedem miliónov prišlo o strechu nad hlavnou, z nich štyri milióny ušli za hranice. 

Nemci majú iné priority

Merkelová v stredu navštívila utečenecké centrum v Heidenau pri Drážďanoch proti, ktorému protestovali nemeckí pravicoví radikáli.

Ich nedávne násilné protesty proti azylovému stredisku označila za hanbu.  Napriek tomu, že aj počas jej návštevy ju neonacisti vybučali a kričali na ňu, že je zradca, väčšina Nemcov podľa prieskumov prejavuje voči utečencom solidaritu a odsudzuje útoky proti ich azylovým centrám, ktorých bolo v nemeckých mestách už viac.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble vyhlásil, že imigranti rozhodne Nemecko nezbankrotujú, akurát pri rozpočte budú musieť nastaviť iné priority.

„Nemecký postoj nevyhostiť sýrskych utečencov nie je len humánny ale aj racionálny,“ napísal komentátor agentúry Bloomberg Leonid Beršidskij. Peniaze minuté na ich deportáciu napríklad do zbankrotovaného Grécka, by sa premárnili, keďže krajina by ich návrat nezvládla a utečenci by sa znovu len pokúšali dostať späť do Nemecka.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie