Denník N

Namiesto lockdownu a testovania vedú (takmer) normálny život: ako si to Taiwan nepokazil

Rúška neboli na Taiwane neobvyklé ani pred pandémiou. Odvtedy ich však nosí viac ľudí. Foto – TASR/AP
Rúška neboli na Taiwane neobvyklé ani pred pandémiou. Odvtedy ich však nosí viac ľudí. Foto – TASR/AP

Na Taiwane sa aj napriek pandémii obmedzujú len minimálne. Teraz ich vystrašili nové prípady.

Posledná októbrová sobota patrila na Slovensku plošnému testovaniu. Pred odberovými miestami sa tvorili dlhé rady ľudí, ktorí dúfali, že negatívny test im prinesie viac slobody.

V tom istom čase mali na Taiwane pochod Pride. Ostrov, ktorý bol vtedy sedem mesiacov bez lokálneho prenosu koronavírusu, mohol povoliť veľké podujatie, počas ktorého vyšlo do ulíc 130-tisíc ľudí. Bez odstupov, povinnosti mať so sebou rúško či negatívny test.

Na Pride bola aj Kristína Kironská, slovenská výskumníčka, ktorá sa venuje Taiwanu či Mjanmarsku. Spomína si, že viac ľudí než zvyčajne malo rúško, no žiadne špeciálne opatrenia neplatili. Kironská sa na Slovensko vrátila v decembri, no niekoľko mesiacov zažívala jeden z najúspešnejších príbehov pandémie.

Taiwan je jedným z mála štátov, kde ľudia aj napriek pandémii žijú takmer rovnako ako predtým. Obchody, bary aj reštaurácie sú otvorené, ľudia nepracujú z domu a nechodia sa pravidelne testovať.

Po mesiacoch však už neplatí, že ostrov je bez covidu. Obyvateľov Taiwanu vystrašilo zopár nových prípadov, ktoré sa objavili v uplynulých týždňoch.

Zájdete do baru aj do kina

Pre Taiwan boli kľúčové skúsenosti z epidémie SARS, ktorú krajina zažila v roku 2003. Kironská vysvetľuje, že na nový vírus boli na ostrove preto pripravení lepšie ako vo väčšine štátov sveta. Pri tom, aby si udržali šnúru 253 dní bez lokálneho prenosu, bolo dôležité ešte to, že vláda sa rozhodla zavrieť hranice.

Mesiace platilo, že na ostrov nemohol prísť nikto, kto na ňom nežil. Po čase sa pravidlá uvoľnili, no na Taiwan sa aj tak dalo cestovať iba z pracovných alebo rodinných dôvodov. Kristína Kironská prišla v septembri na výskumný pobyt a stáž v Taiwanskej nadácii pre demokraciu.

Do krajiny ju pustili len vďaka pracovnej zmluve a hneď z letiska išla do dvojtýždňovej karantény. „Každý si po prílete musí kúpiť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie