Denník N

Princíp chudnutia je triviálny, so spaľovaním tukov pri behu je to komplikovanejšie

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Štvrtá časť seriálu Polmaratón. V tréningovom pláne je prvý náročný tréning, ktorým vyvrcholí úvodný mesiac prípravy.

Chudnutie. To by bola jedna z najčastejších odpovedí bežcov na otázku, čo ich motivovalo k tomu, aby začali. Je to pochopiteľné: ak hovoríme o úbytku váhy, len málo aktivít svojou dostupnosťou a efektívnosťou prekoná beh.

O to viac však môže sklamať zistenie, že ani beh na chudnutie nemusí stačiť. Obzvlášť v bežeckých začiatkoch.

Atletický tréner Štefan Mereš vysvetľuje, v čom tkvie hlavný problém. Hovorí, že keď s behom začíname, zvyčajne nie sme schopní zvládať takú dávku kilometrov, ktorá by ovplyvnila energetický výdaj natoľko, že sa to prejaví aj na váhe.

„Problémom je, že rekreačný bežec zvládne za týždeň najviac 30 či 40 kilometrov, čo predstavuje možno 10 percent celkového týždenného energetického výdaja. A to samo osebe nestačí,“ hovorí. Zároveň však dodáva, že ak beh kombinujeme s náležitým stravovaním, ide o mimoriadne efektívny prostriedok na chudnutie.

Vo štvrtej časti seriálu Polmaratón si povieme o tom, čo môže pomôcť a na čo si dať pozor, ak je naším bežeckým cieľom chudnutie.

Venovať sa budeme aj pojmu, ktorý sa v angličtine nazýva fat-burning zone. Ide o teóriu, ktorá tvrdí, že pri 60- či 70-percentnej záťaži naše telo spaľuje tuky najefektívnejšie.

Najľahšie ju vypočítame podľa srdcového tepu. Odborníci však upozorňujú, že aj táto – dnes populárna – metóda je často nesprávne interpretovaná.

Súčasťou textu je tradične aj týždenný tréningový plán pre začínajúcich bežcov, ktorí sa pripravujú na jarný polmaratón. Jeho kľúčovou súčasťou je prvý náročný tréning, ktorý by mal byť vyvrcholením úvodného mesiaca prípravy. Pôjde o dlhý súvislý beh.

Polmaratón vychádza každý štvrtok. Ak chcete texty dostávať aj e-mailom, aktivujte si odber témy Polmaratón.


11 až 17 kalórií za minútu

Základným predpokladom chudnutia je kalorický deficit, respektíve pasívna energetická bilancia. Zdanlivo komplikované slovné spojenia majú triviálny význam – príjem energie je nižší ako výdaj. Alebo inak, chudneme vtedy, ak telo počas dňa spotrebuje viac energie, ako prijme.

Ako upozorňoval tréner Mereš, úlohu behu v spomínanej rovnici často preceňujeme. Lisa Dorfmanová, známa americká nutričná špecialistka so zameraním na beh, uvádza konkrétny príklad. „Priemerný bežec s hmotnosťou 70 kilogramov potrebuje denne 1500 – 2000 kalórií. Ak sa snaží schudnúť, malo by ísť približne o

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Cesta k zdraviu

Polmaratón

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie