Denník N

Nad čím premýšľať, keď chcete stavať dom

Osobitý dom nehľadajte v katalógoch, hľadajte radšej architekta. Rodinný dom JJ // Peter Jurkovič, Števo Polakovič, Lukáš Kordík.
Osobitý dom nehľadajte v katalógoch, hľadajte radšej architekta. Rodinný dom JJ // Peter Jurkovič, Števo Polakovič, Lukáš Kordík.

Oslovili sme slovenských architektov, aby nám povedali skúsenosti z práce na rodinných domoch. Pozrite sa, nad čím sa oplatí rozmýšľať a čo je podľa nich len strata času aj peňazí.

Pavol Šilla z prešovského ateliéru zerozero radí, nech si všetko, čo chcete od svojho budúceho domu, napíšete na jeden papier. V momente, keď ho zaplníte, treba začať škrtať. Tretinu z tých vecí vraj iste nepotrebujete. Chýbajú vám peniaze na záhradu? Škrtajte viac! Možnože napokon škrtnete aj posilňovňu či šatníkové izby a namiesto bazéna pôjdete na dovolenku, ako naznačuje Juraj Benetin: šetrite pozemkom, šetrite priestorom.

Na čom by ste, naopak, šetriť nemali podľa Jána Studeného, je kvalitné remeslo a detaily. Na bielu omietku a eurookná nestavte, sú už predsa aj iné materiály. „Ak sa potrebujete presvedčiť, choďte na návštevu do domov, ktoré navrhol architekt, a pýtajte sa majiteľov, ako spätne hodnotia celý proces,“ odporúča Pavol Pokorný. „To je viac ako hocijaký obrázok z časopisu.“

Daniel Šubín zas upozorňuje, že ekologický dom už nebude ekologický, ak si ho postavíte 50 kilometrov od práce, a že netreba hneď kresliť miestnosti, stačí vedieť, koľko približne by ich mohlo byť, ostatné vyrieši architekt.

A potrebujete vlastne dom? Nie je pre vás vhodnejší byt v meste, ktorý by doplnila víkendová chalupa? Martin Jančok a Michal Janák to zobrali od základov a veľmi zrozumiteľne: „Ak máte veľmi konkrétnu predstavu o tom, čo chcete, nepotrebujete architekta. Ak netušíte, čo chcete, pravdepodobne vám ani architekt nepomôže. Ak však máte sformulované požiadavky, ale dáte priestor aj architektovi, je možné, že výsledok vám dá to, čo ste chceli, ale aj niečo navyše – niečo, čo ste možno ani nevedeli, že môžete získať.“

Fakt je ten, že aj tí najšťastnejší stavajú dom maximálne niekoľkokrát za život, a – ako hovorí Peter Jurkovič – vyplýva z toho celkom jednoduchá rada, na ktorú tiež netreba popri všetkom ostatnom zabudnúť: treba si to užiť.

Možno vám pri tom pomôžu stručné rady a postrehy, ktoré nám dali na otázku: Nad čím všetkým má človek rozmýšľať, keď začína uvažovať nad stavbou rodinného domu?

Juraj Benetin // Compass architekti

juraj_benetin

 

Šetrite pozemkom. Dom si staviate preto, že byt nemá záhradu, tak z nej dostaňte čo najviac. Pri malých pozemkoch zastavajte čo najmenšiu plochu, pri veľkých pozemkoch sa sústreďte na to, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Reality

Bývanie a záhrada, Kultúra

Teraz najčítanejšie