Denník N

Toto je vojna. Poľky sa postavili proti vláde, ktorá zakázala prakticky všetky interrupcie

Poľky a Poliaci protestovali proti novému zákonu, ktorý zakazuje prakticky všetky interrupcie. Foto - TASR/AP
Poľky a Poliaci protestovali proti novému zákonu, ktorý zakazuje prakticky všetky interrupcie. Foto – TASR/AP

„V Poľsku vládne mizogýnia,“ komentovala šéfka Komisie pre ženské práva a rodovú rovnosť zákon, ktorý zakazuje potrat i v prípade, keď je plod geneticky poškodený a hrozí, že po narodení dieťa zomrie.

Keď minulý rok v októbri poľský ústavný súd rozhodol, že umelé ukončenie tehotenstva v prípadoch poškodenia plodu sú „eugenické praktiky“, do ulíc vyšli státisíce Poliek aj Poliakov.

Strajk Kobiet, teda Štrajk žien, bol najväčšou niekoľkodňovou demonštráciou v krajine od pádu socializmu a bol taký mohutný, že vláda krajnopravicovej strany Právo a spravodlivosť zákon radšej neuviedla do platnosti.

Až teraz, po troch mesiacoch a z ničoho nič.

„Ja myslím, ja cítim, ja sa rozhodujem,“ kričali demonštranti v uliciach Varšavy v deň, keď sa poľská vláda rozhodla publikovať zákon vo vládnom denníku, čo znamená, že vstúpil do platnosti.

„Sloboda voľby namiesto teroru,“ kričali niektorí, kým iní spievali I will survive.

Od toho momentu Poľky nemôžu legálne podstúpiť interrupciu ani v prípade, ak je plod vážne poškodený; napríklad ak má seriózne podozrenie na Downov syndróm alebo dokonca nemá šancu prežiť mimo maternice.

Toto nie je koniec

Oznámenie, že zákon o interrupciách vstupuje okamžite do platnosti, vyvolalo vlnu nevôle. Organizácia Strajk Kobiet, ktorá stojí za protestmi, začala ľudí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Interrupcie

Svet

Teraz najčítanejšie