Denník N

1991 – rok, ktorý zmenil hudbu. Ikonické debuty, nové žánre, reštarty a bomby slávnych

Uvádzame seriál článkov o výrazných albumoch prelomového roku v popkultúre.

V prvých minútach filmu 1991: The Year Punk Broke vidíme obrovské vlniace sa publikum, nad ktorým plávajú odvážni jedinci. Pre túto nedozernú masu nehrá žiadna pop hviezda či štadiónová artrocková superskupina. Z pódia sa valí hluk zoskupenia Sonic Youth.

Líder kapely Thurston Moore neskôr s obnaženou hruďou teatrálne vykrikuje na prázdnu ulicu z okna hotela, parodujúc rockové maniere. V zákulisí koncertu sa Dave Grohl z Nirvany cynicky prehrabáva cateringom – taktiež odkaz na hviezdne pozérstvo. Nasleduje prestrih na Kurta Cobaina, ktorý hlavou búši do reproduktora na pódiu.

Stačí niekoľko sekvencií dokumentu o hudobnom lete 1991 a hneď rozoznáte znaky nastupujúcej popkultúrnej dekády aj výnimočnosť daného konkrétneho roku.

Sme svedkami toho, ako underground preráža na povrch a naberá nevídané rozmery. Punkový postoj „byť iný“ sa od pisoárov krčiem presúva k mase. Nejde pritom o podliezanie či výpredaj odporu voči konvenciám. Naopak, stáva sa z neho univerzálny životný pocit.

Zároveň prebieha budovanie hudobného podhubia, z ktorého vyraší množstvo žánrových inovácií. Kvitne snaha o experiment a vzniká celý rad výrazných hudobných počinov. Je to obdobie zlatého veku hudby.

Práve rok 1991 je v tom unikátny. Nielenže sa stane základom či katalyzátorom pre silné hudobné štýly (grunge, trip-hop, shoegaze, funk-rock), ktoré sa naplno rozvinú v ďalších rokoch. V tomto roku vychádza hneď niekoľko ikonických debutov a taktiež veľmi silné platne, ktoré nanovo naštartovali už existujúce kariéry. Dozvuky tohto diania nám v hlavách znejú dodnes.

Aj po tridsiatich rokoch sa preto oplatí pripomenúť si toto výživné obdobie. Urobíme tak sériou článkov o albumoch, ktoré majú v rodnom liste údaj 1991 a stali sa fenoménmi. Najprv si však načrtnime, čože sa to vtedy vlastne zomlelo.

Alternatívny národ

Traduje sa, že Perry Farrell zo skupiny Janeʼs Addiction vymyslel na začiatku 90. rokov pojem „alternative nation“. Nech už to bol ktokoľvek, trafil sa dobre. Alternatíva sa totiž stala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

1991 - rok v hudbe

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie