Denník N

Briti dostanú vakcínu načas, dávky pre EÚ sa spomalia. O čo ide v spore Únie a AstraZenecy

Vakcínou od AstraZenecy sa už očkuje aj v Nepále. Foto - TASR/AP
Vakcínou od AstraZenecy sa už očkuje aj v Nepále. Foto – TASR/AP

Farmaceutická spoločnosť hovorí, že Británia má prednosť, lebo zmluvu podpísala o tri mesiace skôr. Na Slovensko môže do marca prísť o 600-tisíc dávok menej.

Európska únia mala cieľ preočkovať do konca leta dostatok populácie, aby sa dosiahla kolektívna imunita. Za súčasného stavu sa však zdá, že tento cieľ sa jej nepodarí dosiahnuť.

Podľa britskej analytickej skupiny Airfinity dosiahne Únia preočkovanie 75 percent svojej populácie 21. októbra tohto roka. Vychádza zo súčasných dodávok vakcín aj z posledných informácií o znížení a odložení dodávok.

Na porovnanie: Kanada podľa ich výpočtov túto hranicu, ktorá sa dá označiť za hranicu kolektívnej imunity, dosiahne 11. júna, Británia 14. júla a Spojené štáty 9. augusta. Informoval o tom denník Guardian.

Dôvodov je niekoľko, no jeden z posledných je správa, ktorú zverejnila spoločnosť AstraZeneca koncom minulého týždňa. Tá šokovala mnohých na kontinente. Firma informovala, že dodávky vakcín pre krajiny EÚ v prvom štvrťroku zníži z pôvodne plánovaných 80 miliónov na 31 miliónov, teda o vyše 60 percent.

Nie je jasné, koľko dodávok z toho malo prísť na Slovensko. No ak by sme si kúpili všetko, na čo máme nárok, tak na Slovensko by malo do konca marca prísť namiesto 976-tisíc dávok vakcíny AstraZeneca iba 378-tisíc.

Rozdiel medzi sľúbenými a dodanými vakcínami by stačil teoreticky na dve dávky pre skoro všetkých ľudí nad 75 rokov.

Záleží pritom nielen na tom, kedy dosiahne krajina preočkovanosť potrebnú na kolektívnu imunitu, ale aj na tom, akým tempom to robí. Čím viac zaočkovaných (zraniteľných) na začiatku, tým menej ďalších obetí pandémie.

Nahnevaný Brusel

Táto informácia veľmi rozhnevala európskych politikov a spôsobila spor, v ktorom sa hovorí až o zákaze vývozu vakcín z EÚ či právnych krokoch.

AstraZeneca, ktorá sídli v Londýne, pritom neznižuje dávky pre Britániu, Európska komisia hovorí o porušení kontraktu. Ako to teda je?

Dôvody, prečo AstraZeneca výrazne znižuje dodávky pre EÚ, ale pre Britániu nie, sa snažil vysvetliť v celkom šokujúcom rozhovore pre taliansky denník La Repubblica jej šéf Pascal Soriot.

Dôvodom podľa neho je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie